Винената серия Kabile спечели три златни медала от Франция

Винената серия Kabile спечели три златни медала от Франция
Гласувайте за статията

За поредна година „Вила Ямбол“ донесе най-много отличия за България на престижния международен конкурс Vinalies Internationales

Рекорд за вила „Ямбол“ – вината на най-старата изба в Южна България се окичиха с 9 медала, седем от които за серията Kabile на един от най-престижните конкурси в света Vinalies Internationales 2020 в Париж, Франция.

Три от медалите за Kabile са златни – за Kabile Шардоне 2019, Kabile Сира 2017 и Kabile Каберне Совиньон Резерва 2014. „Вила Ямбол“ печели и шест сребърни отличия от конкурса. Четири от тях отново са за същата серия – за Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2016 и Kabile Розе 2019.

Другите сребърни отличия са за тероарните вина Vineyards Selection – за купажното вино от сортовете Мерло, Каберне Фран и Пти Вердо от микрорайон Тенево, отлежало 16 месеца във френски дъбови бъчви и за сирата от микрорайон Тополица, отлежало 12 месеца във френски барици.

Конкурсът Vinalies Internationales се организира от Съюза на френските енолози и в тазгодишното му издание участваха близо 3000 вина от целия свят. Те бяха оценявани в рамките на пет дни от 126 чуждестранни и френски винени експерта, които според правилата на конкурса са разпределени съответно 60 към 40 в полза на чуждестранните експерти.

Марката Kabile e сред най-награждаваните български вина. Тя е кръстена на античния древен град Кабиле, чийто разкопки се намират на няколко километра от винарната в знак на почит към богатото наследство и традиции на региона в правенето на вино. Освен с вината под марките Kabile и Villa Yambol, производителят е познат на пазара с ракиите „Стралджанска“ и „Ямболска“. Избата управлява над 10 000 дка лозя – около района на Ямбол и Айтос. Разполага и със собствена работилница за рециклиране и производство на бъчви.

С пет отличия от Vinalies Internationales 2020 се прибра и родната изба от Съединение – New Bloom Winery. Овациите на журито спечели тяхното Шардоне от реколта 2017, което грабна златен медал в серията PIXELS и сребърен медал – в серията Face to Face. Същите марки на производителя взеха сребърни отличия и за своите розета 2019, а PIXELS Сира – за виното от реколта 2017 година.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар