Невероятните родни кътчета

Невероятните родни кътчета
Гласувайте за статията

В страната ни е пълно с невероятни кътчета, подходящи за отдих и разнообразие от шумния и мръсен голям град. Ще се отправяме на пътешествие из някои от най-китните български села!

Село Ковачевица, област Гърмен – Тъмната гора край Ковачевица е обявена за резерват. Селото е запазило автентичния си вид от XVIII – XIX век и обявено за архитектурно-исторически резерват. Къщите са почти изцяло изградени от камък, включително и покривите, като само при най-високите последният етаж е от дърво.

Село Осмар, област Шумен – В околностите му в миналото са се отглеждали хиляди декари висококачествени лозя. Карстовите скали над селото са обиталища на колонии от прилепи. В близост е резерватът „Букаците“.

Село Ситово, област Пловдив – Предпочитано е за разходки и отдих сред природата заради чистия въздух и спокойствието. Само на 32км от Пловдив, селото е известно с Аязмото, в което тече лековита вода, двете си църкви – „Св. Петка“ (в центъра) и „Св. Богородица“ (на върха над селото), уникалните скални образувания на местността Щут.

Село Орешак, махала „Баба Стана“ – Махала Баба Стана се намира близо до село Орешак, община Троян, в красива местност в подножието на планината. Там се намира Параклис „Света Богородица – Живоносен източник“, както и реставрирано старо училище. Има много запазени старинни къщи от възрожденски стил и невероятна природа.

Село Гела, област Смолян – Село Гела се намира в сърцето на Родопите, в Переликския дял на планината. Основаването на селото се губи в древността, но се знае, че е основано от траките. Има две основни легенди, свързани с историята на местността и селото. Първата е, че това е родното място на Орфей.

Разбира се има и други, невероятно красиви родни местенца, природата ни е дар, които трябва да ценим и пазим повече.

Източник Една. бг

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар