Мигел де Сервантес и Уилям Шекспир се раждат през 16-ти век, в една бурна обстановка на Стария континент. Испанският писател и драматург Мигел де Сервантес Сааведра се ражда през 1547г. Годината, в която умира един от най-познатите конкистадори – Ернан Кортес, както и Хенри VIII, крал на Англия и основател на англиканската църква.

Шекспир и Сервантес са не само доайени в литературата за своето време, а и до днес техните произведения  са образец и пример. Двама гении, изпревали времето си и успели да оставят след себе си класики, които ще се помнят за вечни времена. Уилям Шекспир и Мигел де Сервантес определено имат нещо общо помежду си – мисията им е била да променят света, който ги заобикаля. Сервантес например до толкова повлиява върху развитието и обогатяването на испанския език, че и до днес той често е наричан „езикът на Сервантес” (от испански: la lengua de Cervantes). Уилям Шекспир, за разлика от испанския писател и драматург, не добива популярност приживе. Славата му се разпространява по целия свят едва през 19-ти век, а днес пиесите му са едни от най-предпочитаните за пресъздаване, както на театралната сцена, така и на големия екран. „Дон Кихот” е роман, който всеки трябва да прочете поне веднъж в живота си.

Уилям Шекспир
Уилям Шекспир Източник: Getty Images/Guliver
Творбата на Мигел де Сервантес е разказ за самотата, надеждата и отношенията между хората. Неслучайно Шопенхауер определя "Дон Кихот де ла Манча" като един от четирите най-велики романа, писани някога. Популяризирането на произведенията на Шекспир става толкова късно, тъй като самият той никога не е проявявал интерес да публикува творбите си. Това, което го е интересувало, е било да види пиесите си да оживяват на сцената. На днешната дата са си отишли двама майстори на словото, основоположниците на съвременната европейска и световна литература. В тяхна чест през 1995г. ЮНЕСКО обявява 23 април за Международен ден на книгата и авторското права. Източник : Сп. Вести