След Милен Цветков, още един велик българин си отиде!

След Милен Цветков, още един велик българин си отиде!
4 (80%) 1 vote

Най-тежкия български сумист в историята—Емил Жеков почина в сряда. 64-годишната легенда на сумото у нас си отиде след сърдечен арест.

Той остава в историята като пионер на древния японски спорт и човека, проправил път към сумото на суперзвездата Калоян Махлянов—Котоошу. И двамата са от Великотърновския край, а за последно се видяха през лятото, пише „България днес”.

Емил Жеков

Емил Жеков си отиде

Жеков се е почувствал зле във вторник вечерта и веднага е отведен в болница в Търново. Първоначалната диагноза не предполага злополучен край, но рано на следващата сутрин голямото сърце на сумиста спира да работи.

„Много ведър, добър и благороден човек. С него започнахме да градим сумото у нас”, споделя основателката на японския спорт в България—Лили Кънева.

„Обичаше да се весели и да се събира с приятели. На никого лоша дума не е казал през живота си”, добавя още тя.

Любителите на сумото до ден-днешен разказват за битките между Емил Жеков и най-тежкия спортист в историята Емануел Ярброу.

В онези години личното тегло на българина е 215 кг, а неговият съперник тежи шеметните 360 килограма.

„Бяха големи съперници, но и огромни приятели. Свързваше ги добрината и огромния апетит”, добавя още Лили Кънева.

„Емил беше като магнит. Бяхме на състезание в Тайланд. Той много обичаше басейните. За негов късмет имаше един точно до прозореца. Без да се замисли Емо се хвърляше от прозореца. Пръските от водата стигнаха почти до небето. Тайландците бяха впечатлени и всеки искаше да го пипне за късмет”, разказва още тя.

След края на кариерата си сумистът става кметски наместник на две махали в община Стражица и помага на възрастните хора, с каквото може. Освен това в родния си край е известен като запален ловец и майстор на мускатовата ракия.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар