CNBC: Швеция я чака мрачно бъдеще

CNBC: Швеция я чака мрачно бъдеще
Гласувайте за статията

Прогнозата за безработицата е между 8,8 и 10,1% при 7,2 процента в момента

Швеция успя да привлече вниманието на света, като въведе доста либерални мерки срещу COVID-19, за разлика от останалата част от Европа.

И въпреки това се оказва, че икономиката на страната, според данни на Централната банка и водещ местен тинк-танк, ще понесе точно толкова сериозен удар, колкото и съседните ѝ страни – ако не и по-лош, пише CNBC.

Швеция

Прогнозата за безработицата е между 8,8 и 10,1% при 7,2 процента в момента

Централната банка на Швеция – Рискбанк, даде два сценария за 2020 г., като и двата са доста мрачни.
В първия, брутният вътрешен продукт ще се свие с 6,9 процента през 2020 г., а през следващата година ще постигне ръст от 4,6 процента.
По-негативната прогноза гласи, че БВП ще се свие с 9,7 процента, а възстановяването през 2021 г. ще бъде далеч по-бавно – с 1,7 процента.

Прогнозата за безработицата е между 8,8 и 10,1% при 7,2 процента в момента. И в двата сценария производството се забавя значително – повече и от нивата по време на предходната криза. Прогнозите са отрезвяващи за страната, която искаше да избегне икономическия ефект от пандемията, като не затвори бизнеса, като останалата част от Европа.

Прогнозите са доста отрезвяващи за страната, която се опита да избегне икономическия ефект от пандемията

Мерките в Германия, Испания, Италия, Франция и други, които целяха да спасят животи, нанесоха значителни щети върху бизнеса. Съседните Финландия и Дания, които също въведоха строги мерки, очакват свиване на икономиките с 6 и 6,5 процента, съответно. Правителството на Швеция посъветва гражданите да си стоят и да работят от вкъщи, ако е възможно. Баровете и ресторантите останаха отворени, но все пак бяха въведени мерки за физическа дистанция.

Веригите за доставки и бизнесите обаче пострадаха заради пандемията и Рискбанк предупреди, че редица компании ще понесат значителен удар, а много хора ще загубят работните си места.

По-рано тази седмица уважаван тинк-танк също направи подобни прогнози: 7 процента свиване на БВП и безработица от 10,2 процента.
Причината, посочват от „National Institute for Economics Research“ (NIER) е, че световната икономика се развива по-лошо от очакваното и шведските компании, ориентирани към износа, страдат повече. Проблеми има и с международните вериги за доставки. Броят на заразените с коронавирус в Швеция нарасна с 215 през последното денонощие. Така общият им брой достигна 21 510, съобщи здравното министерство на страната.

Смъртните случаи вече са 2653, след като от вчера починаха 67 пациенти. В интензивните отделения се намират 1515 пациенти, от тях 1135 са мъже. Най-големият брой заразени /8205/ и починали /1417/ са регистрирани в столицата Стокхолм.

„Базово репродуктивно число Ц средният брой новозаразени от един заболял индивид в хомогенна популация, вече е по-малко от 1, което означава, че не намираме на платото“, отбеляза днес по телевизия „Ес Ве Те“ държавният епидемиолог Андерс Тегнел. Той изтъкна необходимостта от продължаване на тестуването на населението, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар