Еднократна помощ за родители: Вижте какви са условията

Еднократна помощ за родители: Вижте какви са условията
Гласувайте за статията

От утре започва подаването на документи за отпускане на еднократна помощ в размер на 375 лева за семейства с деца

На еднократна помощ имат право само семейства, които отговарят на определени критерии

Еднократна помощ в размер на 375 лева ще се отпуска на семейства с деца с цел намаляване на негативните последици от извънредното положение.

Родители на ученици до 7 клас, навършили 14 години и семейства, в които единият или двамата родители са останали без работа, но нямат право да получават обезщетение за безработица, могат да се възползват от целевата помощ.

Кандидатстването по новите критерии започва от утре.

За самотни родители, семейства с деца, в които към момента на заявяване на помощта, двамата или единият от родителите са лишени от правото да ползват платен отпуск и са ползвали минимум 20 работни дни неплатен отпуск поради невъзможност да работят от вкъщи, ще има предимство.

Условие за отпускането на помощта е семействата да не са получавали помощ на същото основание през тази година. Изисква се те да не получават доходи от втори трудов договор, както и такива от наем, рента, аренда и др.

Задължително е родителите да не са включени в схемата за компенсации за запазване на работните места, известна като 60/40. Друг критерий е доходът на член от семейството – той трябва да не надвишава 610 лв.

За последните 6 месеца е задължително родителите или самотният родител да са осигурявани по реда на Кодекса за социално осигуряване. Условието не важи за безработните родители, които нямат право на обезщетение за безработица.

Ако единият родител е в неплатен отпуск, а другият не получава обезщетения за безработица, временна нетрудоспособност или за отглеждане на дете между 1 и 2 години, както и пенсия (изключение прави социална пенсия за инвалидност), семейството е с предимство.

Задължително е децата в семейството да са посещавали детска ясла, градина или училище преди 13 март 2020 г. Право на помощта имат доброволни приемни семейства, семейства на близки и роднини, при които е настанено дете по реда на Закона за закрила на детето. Необходимо е единствено те да отговарят на критериите за получаването й, пише news.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар