Древни традиции на Деня на храбростта

Древни традиции на Деня на храбростта
Гласувайте за статията

Днес е светъл празник за нас вярващите българи. Точно на 6 – ти май празнуваме Гергьовден – един от най-обичаните български празници, който също така бележи началото на пролетта и пробуждането на природата.

А нека да се върнем малко назад и си припомним как преди много години по нашите земи са посрещали този ден, с вярвания и красиви обичаи. На Гергьовден може да се направи магия с конци. Момите връзват на трендафила жълт конец, а на ръката червен. На сутринта конците се разменят три пъти. Вярва се, че чрез трендафила болестите си отиват. На Гергьовден за овчарите и говедарите се приготвят специални кравайчета. Носят им се на кошарите, обикаля се с тях три пъти за предпазване от магии и болести. На Гергьовден за изцеление болните се провират три пъти под вековно дърво.

На Гергьовден болните хора се къпят в лява вода – там, където водата завива на ляво. Вярва се, че това ще им донесе изцеление. С роса от Гергьовден се замесват обредните хлябове, подквасва се млякото.

На Гергьовден млади и стари се търкалят в росата за здраве, защото всичко в тази магическа утрин е покрито с блага роса.

Виждаме колко много хората са били свързани с времето и приподата и как ежедневието им е било изцяло подчинено на природните закони, с което са си обяснявали и лекували болести и тревоги. Точно сега е времето да се обърнем навътре към корените и спомените си, за да потърсим изцеление в тези дни на изпитание именно от света заоблящ ни.

Светъл празник на празнуващите и всички вярващи в родното!

Източник Из сп. Една.бг

 

 

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар