Как да си набавим желязо с вкусни храни

Как да си набавим желязо с вкусни храни
Гласувайте за статията

Желязото е необходимо за производството на червени кръвни клетки, които пренасят кислород в цялото тяло. Желязото е важен витамин, който подпомага метаболизма на различни функции в организма, регулира хормоните и осигурява хранене за цялостното развитие на организма.

Недостигът на желязо може да остане незабелязан в ранните етапи, следователно има няколко общи симптоми, които човек трябва да е наясно: умора, намаляване на производителността на труда, непостоянна телесна температура, бавно когнитивно развитие при деца и лош имунитет. Бебетата са по-склонни да страдат от недостиг на желязо, отколкото възрастните поради телесните промени, през които преминават, докато растат.

Бременните жени също са склонни да се нуждаят от повече желязо и обикновено приемат добавки за помощ. Загубата на кръв чрез менструация, кръводаряване или чревни проблеми също може да доведе до анемия.

Що се отнася до получаването на желязо от храната, желязото от месото и птиците се усвоява по-добре от тялото, в сравнение с желязо от източници на растителна основа. Абсорбцията на желязо от растителна храна се подобрява, когато се приема с балансирано хранене.

Ако  предполагате, че страдате от недостиг на желязо, може да се наложи да се подложите на тест за хемоглобин или хематокрит, след което ще ви бъдат предписани добавки или ще консумирате повече богати на желязо храни. Ето някои сортове ядки, които лесно можете да закусите без много проблеми – Шан фъстък, бадеми, орехи, кашу. Хранителни и полезни. Добър избор за лесна и силна закуска.

Източник lifestyle

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар