Наглост: Колектори газят закона (Ето кога имат право да ни търсят)

Наглост: Колектори газят закона (Ето кога имат право да ни търсят)
Гласувайте за статията

Повечето от колекторите не се съобразяват с наложените забрани и газят закона

Колектори продължават да тормозят гражданите

Колектори продължават да тормозят гражданите

Промените, които бяха въведени със закона за извънредното положение, не се спазват от голяма част от колекторите.

Във връзка с това министърът на правосъдието Данаил Кирилов направи важно пояснение при какви условия те могат да търсят длъжниците си. Министърът даде отговор на депутатски въпрос за защита на гражданите от тормоза на фирмите, занимаващи се със събиране на просрочени вземания.

Той заяви, че тези фирми не могат сами без съд, частни съдебни изпълнители и държавните съдебни изпълнители да осъществят принудително изпълнение. Кирилов направи уточнение, че вероятно много от тях твърдят точно обратното.

Правосъдният министър заяви, че е редно длъжниците да са запознати с правата си в този случай и да не допускат да стават жертва на необоснован „тормоз“ или заплахи от страна на колекторите.

На 20 март Народното събрание прие закон за забрана на налагане запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения, запори върху трудови възнаграждения и пенсии, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, припомня министърът и уточнява, че това не се отнася за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения.

Той заяви, че на 4 май е било внесено предложение към Закона за здраве тази мярка да продължи да действа до 13 юли. Необходимо е предложението да получи одобрение от народните представители. Кирилов припомни още, че премиерът настоява ограничителният режим да работи в полза на длъжниците, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар