Германия наложи тежка забрана за чуждестранните работници

Германия наложи тежка забрана за чуждестранните работници
Гласувайте за статията

Това може да сложи край на гурбетчийството

Германия наложи тежка забрана за чуждестранните работници.

Тя забранява използването на временни работници в кланиците след бума на заразените с коронавирус там, съобщи БНТ.

Германия

Това може да сложи край на гурбетчийството

През последните няколко седмици стотици заети в месопреработвателната индустрия в Германия и Франция дадоха положителни проби за коронавирус. Много от работниците пристигат от Румъния с полети, наети от местните фермери.

Германското правителство прие предложение за забрана от догодина на участието на подизпълнители, предимно мигранти, в преработката на месо. При нарушение собствениците на кланици рискуват глоба от 30 000 евро. През март европейските страни затвориха границите си заради коронавируса, но европейци, заети в селското стопанство, са сред малкото изключения.

30 хиляди румънци са пристигнали в Германия за работа в хранително-вкусовата промишленост. Въпросът за лошите условия в цеховете за пакетиране на месо възникна след появата на клъстър на зараза в западния град Мюнстер. Повече от 100 заразени има и в две кланици във Франция.

Румънският министър на труда Виолета Александру пътува 18 часа с кола до Германия, за да види лично условията в кланиците. Тя призова сънародниците си при нужда да се обръщат към полицията.
Германският й колега Хубертус Хейл призна, че се чувства засрамен от условията на труд за румънци.

От разговорите с румънската ми колежка стана ясно какъв вътрешен дебат е възникнал сред нашите партньори в България и Румъния и какво означава за Европа да се говорят подобни неща за Германия. Наша отговорност е работниците от всички части на Европа да имат еднаква защита и права като германските работници, заяви Хейл, пише pik.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар