За супер храни се смятат храните, които са заредени с много повече полезни качества за единица калория в сравнение с останалите храни. Те са богати на минерали, антиоксиданти и други хранителни вещества, които ни предпазват от заболявания и поддържат силна нашата имунна система.

Ето и списъка на суперхраните и техните хранителни здравословни предимства. Спирулина За тази храна се смята, че притежава най-богатото съдържание на протеини, както и че е един от най-големите източници на желязо. Богата на антиоксиданти, подсилва нашия имунитет и поддържа кръвоносните функции. Съдържа и гамалиноленова киселина, която подпомага здравата гладка коса и красивата кожа. Годжи Бери - идва от Тибет и е изключително богат на антиоксиданти, фибри и витамин С. Тези плодове съдържат повече бета каротен от морковите, повече аминокиселини от цветния прашец и повече желязо от спанака. Пчелен прашец Тази храна засилва нашата енергия, неутрализира много алергии и e богатa на антиоксиданти. Алое вера Още една суперхрана, която е лесна за отглеждане дори и вкъщи. Неговото полезно действие е доказано при кожни проблеми и за лечение на различните храносмилателни проблеми. Кашу Тези ядки са богати на фосфор, магнезий, цинк и имате силни антиоксидантни свойства, като ни предпазват от различни заболявания и рак. Освен това ще препоръчаме и Бразилски ядки. Те са чудесен източник на цинк, магнезий и тиамин и с високо съдържание на селен. Макадамия Тази ядка е високо енергиен източник и благоприятства здравето на сърцето. Сред по-популярните супер храни са още - Кокосов орех, Какао, Чиа семена, Житен сок , Конопени семена. За да бъде една храна, наречена суперхрана, тя трябва да отговаря на следните условия: Какво са супер храните и защо да ги ядем • В малък обем да е концентрирала голямо количество полезни характеристики; • Да се консумира в суров вид, за да се запазят ензимите и витамините в нея; • Да се усвоява лесно, за да дарява организма с енергия.  

Източник - zdravosloven.com