Как коронакризата ще се отрази на еврото?

Как коронакризата ще се отрази на еврото?
Гласувайте за статията

Дали кризата ще удари еврото?

Ще успее ли кризата да срине еврото?

Ще успее ли кризата да срине еврото?

Дали и в каква степен коронакризата ще се отрази на еврото? Отговорът на този въпрос е важен не само експертите, но и за все повече граждани.

Управителят на Европейската централна банка Кристин Лагард коментира настоящата ситуация. Тя заяви, че „не е прекалено загрижена за влиянието на пандемията върху коронавируса.

Лагард съветва политиците да продължат да наблюдават нарастващите нива на дълга в еврозоната, които са в резултат от взетите заеми за смекчаване ефектите на коронавируса.

Във вторник в доклада си ЕЦБ отправи предупреждения, че нарастващият дълг е възможно да накара някои страни да се откажат от еврото и да доведе до срив на единната европейска валута.

Според Лагард, някои страни ще бъдат по-засегнати от други.

На въпроса дали пандемията може да доведе до подновяване на опасността от разпадане на еврозоната, шефът на ЕЦБ отговори категорично „не“.

Лагард поясни, че исторически ниските лихви правят разходите за обслужване на дълга също изключително ниски.

Според прогнозите на ЕЦБ икономиката в еврозоната ще се свие с между 8 и 12 процента през 2020 г.

Лагард заяви, че това, което се задава, ще бъде между средния и тежкия сценарий и добави, че тежестта за икономиката се определя от темпа на отблокиране на съответните сектори след извънредното положение, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар