Ангела Меркел и Еманюел Макрон са бесни

Ангела Меркел и Еманюел Макрон са бесни
Гласувайте за статията

Хаотичният отговор е довел до смъртта на 184 256 души

Канцлерът на Германия – Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, са бесни.

Двамата направиха страшно предупреждение, свързано с пандемията от COVID-19.
Те, както и четири други държави-членки на ЕС заявиха в писмо, че Европа изостава в битката с коронавируса. В този ред на мисли, призоваха Брюксел да обмисли начини за по-добра подготовка за следващата очаквана вълна на пандемията, информира БГНЕС.

Ангела Меркел

Хаотичният отговор е довел до смъртта на 184 256 души

Лидерите добавиха, че хаотичният отговор на Европа срещу коронавирусната епидемия, която отне живота на 184 256 души, „повдигна въпроси относно готовността на ЕС за реакция на пандемии и подчерта необходимостта от европейски подход“, особено срещу потенциалната втора вълна на вируса.

В писмото – политически документ, адресирано до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лейен, лидерите заявиха:
„Надяваме се, че документът може да послужи като вдъхновение за ползотворни, допълнителни дискусии на европейско равнище за това как да се гарантира готовността на ЕС при бъдещи пандемии“.

Двамата са категорични, че Европа изостава в битката с коронавируса

Писмото беше подписано от Еманюел Макрон, Ангела Меркел, Матеуш Моравецки, Педро Санчес, Софи Уилмс и Мете Фредериксен. До момента това е най-ясният опит на най-мощните лидери на държави от блока да натиснат изпълнителната власт в ЕС да намери начини да преодолее разединението, проявено в кризата, особено в най-ранните й дни. Тъй като подобна глобална епидемия се случва за първи път, държавите-членки реагираха на национално ниво – чрез затваряне на граници, прекратяване на медицински доставки и разработване на индивидуални планове за разходи, независимо от правилата на ЕС.

Писмото поставя специален акцент върху недостига на отчаяно необходими медицински консумативи, които се разпределят неравномерно в целия ЕС. „Разбирането на недостатъците е от съществено значение“, настояха в документа влиятелните европейски политици.

„Те включват достатъчни общи поръчки на лични предпазни средства (ЛПС), медицински изделия, важни консумативи и ваксини“, се казва в документа.
27-те лидери на Европа ще проведат виртуални разговори на 19 юни, за да обсъдят последствията от кризата с коронавируса, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар