Това са децата на Григор Димитров! (СНИМКА)

Това са децата на Григор Димитров! (СНИМКА)
Гласувайте за статията

Две отрочета вече радват прочутия татко в Хасково. Той си има мъжки и женски наследник. Кръстени са Миша и Дими.

Прекрасната новина съобщи директорът на хасковския зоокът Валентин Ахтаров. Става дума за лъва Гришо, кръстен на най-известния си съгражданин – тенисиста Григор Димитров. „Лъвчетата са в топформа и са прецедент в цяла България. Роди ги лъвицата Петя, която показа, че не може да се грижи за отглеждането им и се наложи това да направи д-р Инджов в частна ветеринарна клиника в Димитровград. Налага се през първия месец от раждането на лъвчетата денонощно през два часа да се кърмят, както се случва в естествената им среда. Но тъй като майката е неспособна това го прави лекарят“, разказа д-р Ахтаров.

„България Днес“ посети зоокъта в Хасково и на живо видя освен величествената осанка, която е придобил в последните месеци Гришо, така и потомството му, което вече е тук и е отделено в друга клетка. В отделна клетка е маката Петя.

„Това се налага, за да не се плоди още. Трябва да решим до края на годината дали и кои лъвове да дарим или разменим в наши или чуждестранни зоологически градини, тъй като няма как да отглеждаме толкова много представители на вида“, споделя още Ахтаров. Лъвчетата за съвсем кратко време са достигнали близо 50 килограма и всеки ден изяждат по 7 килограма конско, говеждо и свинско месо. Предстои Миша и Дими да се захранват и с пилета.

„Отглеждането им в частна клиника е по английска методология и дори надвишават теглото, което се посочва в този етап от развитието им според показателите в световен мащаб. И в Софийската зоологическа градина опитаха да го направят, но не се получи“, допълни началникът на зоопарка в Хасково.

Петя е същата лъвица, която преди броени години роди отново две лъвчета, но не показа умения да се грижи за тях и потомството й си отиде. Вторият опит вече е успешен, но след като лъвчетата са отделени от нея и по изкуствен начин се захранват и ваксинират.

„Бащата дойде от варненския зоопарк с името Горан, но тукв Хасково го кръстиха Гришо – на Григор Димитров. Гони петата си година и е в силата си, а гривата му го прави наистина внушителен“, категоричен е Валентин Ахтаров. Малцина знаят, че малките лъвчета са именно потомството на Гришо и вече радват посетителите на зоопарка в парка „Кенана“. Малки и големи не пропускат да се насладят на игривите лъвчета, които всекидневно трупат сила и порастват.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар