Треска за злато и в България (Вижте какво се случва у нас)

Треска за злато и в България (Вижте какво се случва у нас)
Гласувайте за статията

Треската за злато вече превзе и България

Треската за злато вече превзе и България

Треската за злато вече превзе и България

Треската за злато вече се усеща и у нас. Това разкри директорът на сектор „Злато и нумизматика” в ПИБ д-р Валентина Григорова-Генчева. Пред „Монитор“ тя заяви, че в момента у нас се наблюдава интересна тенденция.

Вече са изкупени всички златни монети от една четвърт и една десета тройунция. Заради коронакризата потребителите в страната си набавят сериозно количество от възпоменателните монети на БНБ със „Св. св. Константин и Елена”, „Св. Наум”, „Св. Петка”, „Антим I” и други.

Генчева разкри, че това показва сериозен инвеститорски интерес. Тя допълва, че заради пандемията има затруднения в доставките на злато, при които се наблюдава голямо забавяне.

Коронакризата принуди част от рафинериите да затворят. Сред тях са и такива в Швейцария.

Директорът на дирекция „Злато и нумизматика” в ПИБ заяви, че въпреки това, отказани поръчки няма.

Повишеното търсене на злато вече е довело до липса на кюлчета от 50 и 100 грама, както и на малки кюлчета от 2 грама, които са липсвали само за определен момент.

Генчева обяснява по-високите продажни цени с факта, че всичко се е купувало на вторичния пазар, а не пряко от рафинериите.

От думите й стана ясно, че в момента има огромен интерес както от страна на частни инвеститори, така и от страна на централните банки на Русия и Турция и големи американски и европейски инвестиционни фондове.

За по-големите инвеститори интерес представляват кюлчета от 100 и 50 грама. По поръчка се осъществява и внос на кюлчета от 250 грама, 500 грама и дори 1 кг, добави Генчева, цитирана от БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар