Иван Гешев: Безкомпромисен съм към дисциплинарните нарушения и престъпленията!

Иван Гешев: Безкомпромисен съм към дисциплинарните нарушения и престъпленията!
Гласувайте за статията

Иван Гешев няма да допусне престъпниците да се чувстват недосегаеми, каквито и да са те в обществото!

Прокурорската колегия на ВСС прие на извънредно заседание декларация в знак на протест срещу разпространените в социалната мрежа снимки на прокурор от спецпрокуратурата, публикувани в профила на Васил Божков, който се крие от закона в Дубай, съобщава „Дарик“.

Разследваният по 18 обвинения бизнесмен пусна фотоси на прокурора, който е наблюдаващ по делото му. От тях е видно, че Ангел Кънев е бил следен през целия ден.

По този повод прокурорите от ВСС заявиха следното:

„Действията на Прокуратурата на Република България срещу корупцията и организираната престъпност очаквано предизвикват опити за политически, икономически, медиен, а вече и за криминален натиск. Незаконното проследяване и заснемане, както и публикуването на снимки на прокурор от специализираната прокуратура при изпълнение на служебните му задължения е груб и недопустим натиск по отношение на конкретния магистрат и срещу независимостта на прокуратурата, част от съдебната власт.

Прокурорската колегия на ВСС изразява безпрекословна подкрепа към твърдите и безкомпромисни действия на прокуратурата срещу всеки опит за натиск, без значение кои са поръчителите и изпълнителите на подобни деяния. Извършителите на подобни актове срещу върховенството на правовия ред трябва да бъдат преследвани с цялата строгост на закона. Подкрепяме Прокуратурата на Република България при предприемане на необходимите мерки за гарантиране сигурността на българските магистрати при изпълнение на законовите им правомощия в защита на техните интереси.“

Декларацията ще бъде изпратена до представителите на ЕК в България, на всички в ЕС, на САЩ и на Обединеното кралство.

Документът е приет в съответствие с механизъм за публична реакция на прокурорската колегия на ВСС в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

Главният прокурор Иван Гешев взе отношение по темата с думите:

„Многократно съм казвал, че няма недосегаеми лица, независимо дали са част от Министерски съвет, Президентството, милиардери или социално слаби, ние сме и ще бъдем подложени на всякакви атаки – медийни или политически, или както в случая с криминален оттенък. Това е част от работата ни“

„Трябва да е ясно, че ПРБ, прокурорската колегия и главният прокурор ще застанат зад всеки честен, достоен български магистрат, вършещ съвестно работата си, независимо дали е прокурор или съдия, служител или следовател, в случай, когато са подложени на атаки. В качеството ми на магистрат, бих казал, че в този случай има данни за състав на престъпление“, добави Гешев.

„В същото време прокуратурата ще бъде безкомпромисна към лица от нейните структури, които осъществяват дисциплинарни нарушения или състави на престъпления. ПРБ не прави разлика между лицата, които са нарушили закона и няма да правим такава, включително и ако те са част от съдебната власт“, заяви главният прокурор.

„Времената са променени. Някои хора са застинали в 80-те и 90-те години, когато общественият и политически живот се въртеше около Магурата. Българските граждани искат справедливост и прокуратурата прави всичко възможно да изправи пред българския съд хората, които са нарушили закона. ПРБ е част от този процес за справедливост, който очакват гражданите“, заключи Иван Гешев.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар