Даяна остава в спомените на поколенията и като любяща майка, модна икона и бунтар. Наследството, което лейди Ди оставя след себе си, нямаше да е същото без тя да се противопостави на статуквото, проправяйки път там, където малцина се осмеляват. По настоящем това вдъхновява не само нейните деца – принцовете Уилям и Хари, но също съпругите им – Кейт Мидълтън и Меган Маркъл, а вероятно ще повлия по същия начин и на техните наследници.

Имаше доста неща, по които се разграничаваше рязко от кралските догми:С какво Даяна беше различна от кралските особи Даяна Спенсър е първата кралска особа с платена работа преди годежа си. Бъдещата принцеса е била учителка в лондонска детска градина. Въпреки че кралските годежни пръстени обикновено се изработват по поръчка, 19-годишната Даяна подбира своя от каталога на колекцията на бижута Garrard. Това предизвиква вълнение, тъй като по това време моделът пръстен е бил достъпен за покупка. За британското кралско семейство е традиция неговите членове да се раждат у дома, но принц Уилям се появява в  болница „Сейнт Мери“ през 1982 г. Две години по-късно първата си глътка въздух там поема и принц Хари. Принцеса Даяна се бунтува не само срещу образователните традиции в кралския двор. Тя води синовете си за хамбургери в Макдоналдс, заедно се возят в обществен транспорт като метро и автобус, позволява на децата си да носят дънки, ходи с тях на рафтинг и карат велосипеди. В Дисниленд те се редят на опашка като всички останали.

Обичайно е жените в кралското семейство да носят лак за нокти в неутрален цвят. Но принцеса Даяна не се страхува да бъде дръзка в избора си на нюанси за своя маникюр. Даяна се появява на корица на Vogue три пъти преди смъртта си и не отклонява трудните въпроси. През 1995 г. принцесата тайно дава изключително искрено интервю пред Мартин Башир от Би Би Си.  Това е нейното първо самостоятелно интервю и е гледано от над  21,5 милиона души в Обединеното кралство.
Това и още много други са част от поводите Даяна да е толкова харизматична и запомнена и до сега. Източник Една. Бг