МВнР отправи предупреждение за някои от ГКПП-та към Гърция

МВнР отправи предупреждение за някои от ГКПП-та към Гърция
Гласувайте за статията

Външно министерство продължава да търси информация по темата

Министерството на Външните работи (МВнР), е поставило въпроса пред гръцките власти чрез посолството ни в Атина поради огромния интерес към новия ред за влизане в Гърция, който влиза в сила от днес.

Гърция

Външно министерство продължава да търси информация по темата

МВнР е отправило питане към гръцките власти защо в нововъведения за попълване електронен формуляр от 5-те ГКПП между България и Гърция, са посочени само два „Кулата-Промахон“ и „Маказа-Нимфея“.

„Към момента не сме получили отговор. Съветваме българските граждани от днес да преминават само от двата възможни за онлайн регистрация пункта, като се ангажираме да продължим да търсим информация за плановете на гръцките власти“, се казва в съобщението на Външно.

Нововъведението от страна на Гърция стана факт преди дни. Целта е да се ограничи навлизането на коронавирус в страната чрез туристите. Както е известно между Гърция и България отпадна задължителната 14-дневна карантина.

Все още се очаква отговор от гръцка страна

Припомняме, че за да преминете през границата, трябва да имате предварително попълнена декларация. Тя се попълва онлайн най-малко 48 часа преди пътуването, което затруднява импулсивните пътувания. Новата мярка е в сила от днес.

На въпрос можем ли ако решим утре да пътувам, днес да попълня да попълним Йоханес Крикорян, съветник в посолството в Атина, заяви, че не можем.
„Законово установеният срок е най-малко 48 часа преди пътуване“, поясни той.

Не е ясно какво ще се случи, ако изберете да влезете в Гърция през пункта край Гоце Делчев, защото той не фигурира в сайта. Много туристи са обърнали внимание, че в онлайн декларацията липсва възможност да попълниш и пункта Илинден – Ексохи край Гоце Делчев, ако искаш да минеш оттам.

Това породи съмнение дали този пункт няма да бъде затворен. От гръцкото посолство у нас обясниха, че това е техническа грешка, която скоро ще бъде отстранена и ще може да се преминава през всички пунктове, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар