Международния ден на шоколада

Международния ден на шоколада
Гласувайте за статията

На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида от любимия ни шоколад. Ето защо тази дата е избрана от ЕС за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад.

Предполага се, че името „шоколад“ идва от „chocolatl“ на ацтекския език Нахуатъл – от „xococ“ – горчив и „atl“ – вода или напитка. Но първото шоколадово блокче е направено от едва през 1842 г. от Джон Кадбъри – (английски квакер) на когото му хрумнало да направи твърд шоколад, едва по-късно в Швейцария, Даниел Петер добавя мляко към шоколада и така създава продукта, днес познат като млечен шоколад. А после се правят различни разновидности на шоколада – с ядки, плодови пълнежи, стафиди и още много други прибавени вкусове. Днес многообразието на шоколадите е огромно.

Изчислено е, че човек изяжда през живота си средно около 10 000 шоколадови блокчета шоколад. Повечето хора не съзнават, че приятният вкус на шоколада се дължи единствено на химичните му реакции, защото точката на топене на какаовото масло е малко под температурата на човешкото тяло, поради което шоколадът буквално се топи в уста.

Шоколадът, особено обогатен с флаваноли и стерини, е сред най-добрите храни за поддържане на здравето на сърдечно-съдовата система. Ако всеки ден в продължение на осем седмици човек изяжда по един шоколад, може да намали с до 5,3% количеството на „лошия“ (LDL) холестерол и да нормализира кръвното си налягане, твърдят кардиолози от САЩ.

Източник : В час,

из сп. Obekti.bg

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар