Според акад. Петрунов прогнозата за Ковид-19 у нас никак не е розова!

Според акад. Петрунов прогнозата за Ковид-19 у нас никак не е розова!
Гласувайте за статията

Акад. Петрунов с тревожна прогноза за положението в България!

„Положението е сериозно, тревожен съм. Опасявам се да не надминем Швеция и да не бъдем оставени на естествен подбор“. Това заяви академик Богдан Петрунов, който е имунолог и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Думите му са от днес – денят с нечуван до момента рекорд на новозаразени в България. Броят им е 240 за 24 часа, като най-много са в София – 71 , следвана от Пловдив с 21 заразени.

Акад. Петрунов коментира, че не вижда как би могла да се спре заразата и нарастването на случаите. Убеден е, че мерките са се разхлабили твърде рано, а е трябвало да останат поне още месец или два.

„Няма да се лъжем – бумът на Ковид-19 у нас се дължи на отварявето на стадиони, барове, молове и дискотеки. Купища хора на едно място, без да се спазват никакви предпазни мерки. Е, това е резултатът“, коментира акад. Петрунов.

Той заяви, че трябва да се намери баланс между здравето на хората и икономиката, но на този етап трябва да се ограничат рязко масовите събирания.

„Важно е да носим маски, да има дезинфекция, дистанция, миене на ръце. Важно е да приемаме добавки като витамини и минерали – и то, когато сме здрави, без да чакаме да се разболеем. Така подсилваме естествения си имунитет“, обясни академикът.

Той разкри също, че до момента е доказано категорично как Ковид-19 се предава по въздушно-капков път и се задържа до 2-3 часа във въздуха. До цели 2-3 дни пък може да оцелее върху метал, пластмаса или целулоза.

Източник: БНР

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар