Задават ли се тежки дни след влизането на България в еврозоната?

Задават ли се тежки дни след влизането на България в еврозоната?
Гласувайте за статията

Икономист поясни какво ще се случи след влизането ни в еврозоната

Задават ли се тежки дни след влизането ни в еврозоната?

Задават ли се тежки дни след влизането ни в еврозоната?

Главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов разкри в ефира на Нова телевизия какво ще се случи след влизането ни в еврозоната. Той е категоричен, че валутният курс няма да се промени след влизането ни в чакалнята на ERM II.

От думите му стана ясно, че още при създаването на единната европейска валута е предвиден механизъм за фиксиране на плаващите валутни курсове в продължение на поне две години. Това се прави с цел да се провери дали икономиките на новоприетите страни могат да се адаптират.

Експертът добави, че това важи както за България, така и за страни като Естония и Литва с валутен борд. Той добави, че най-краткият период за за престой в ERM II е две години, но в някои случаи той може да продължи седем или осем години.

Богданов подчерта, че Еврозоната си е взела поука от случилото се с Гърция и Италия и добави, че този сценарий няма да се случи у нас.

На въпроса за икономическите последици от коронавирусната пандемия, икономистът отговори, че икономиката на цяла Европа тепърва ще трябва да се приспособява към ситуацията.

Европейската комисия прогнозира, че се очаква безпрецедентен годишен спад  в размер 8.7 %, но при положение, че пикът на пандемията е отминал, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар