Ако работите, тази новина със сигурност ще ви хареса

Ако работите, тази новина със сигурност ще ви хареса
Гласувайте за статията

Тази новина със сигурност ще се хареса на работещите

Промяна в условията за отпускане на платен годишен отпуск

Промяна в условията за отпускане на платен годишен отпуск

Досега ползването на платен годишен отпуск беше възможно след придобиване на 8 месеца трудов стаж в съответната фирма. Но след промените, работещите вече ще имат право на отпуск след 4-месечен стаж.

Предложението е на социалното министерство. За промяната в Кодекса на труда вече е постигнато съгласие между синдикатите и работодателите. Това съобщи редседателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев след заседание на Тристранката, пише БЛИЦ, позовавайки се на в. Труд.

Постигнато е съгласие и по още един въпрос – колективният трудов договор да може да става валиден след съгласие на всички национално представителни организации на работодателите и синдикатите.

Първоначалното предложение беше той да се разпростира при съгласи е на две организации. Велев уточни, че такъв вариант би довел до сключване на картелни споразумения.

Против предложенията за промени в Кодекса на труда, касаещи извънредния труд се обявиха синдикати и работодатели.

От социалното ведомство предлагат да се позволи до 300 часа извънреден труд на годишна база, но само при договорка на браншово и отраслово ниво.

При положение, че това не е залегнало в колективния трудов договор, извънредният труд не трябва да надхвърля 150 часа годишно.

Велев заяви, че работодателите са на мнение, че договарянето на извънредния труд трябва да става на ниво предприятие, а не да се определя от чиновници от жълтите павета, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар