Проф. Александрова ужаси с тази новина за Ковид-19!

Проф. Александрова ужаси с тази новина за Ковид-19!
Гласувайте за статията

Ужасно е, че може да няма ваксина против Ковид-19 още цяла година!

„До края на следващата година трябва да има ваксина срещу Ковид-19. И ако не за всички, то поне за 20% от населението на света. Работи се упорито по въпроса“. Това заяви вирусологът проф. Радостина Александрова в интервю за Канал 3.

Докато ваксина обаче няма, единственото средство за защита си остават маските, хигиената и дистанцията, твърди тя. Проф. Александровае категорично, че стремежът на един вирус е да може да се разпространява безпрепятствено. Така е и с коронавируса.

От гледна точка на еволюцията обаче, вирусите имат интерес да не бъдат толкова патгенни. Затова и при други коронавируси патогенноста е отслабнала доста по-бързо.

Експертът сподели, че през 2009-та година, при пандемията от „Свински грип“ ваксината е била създадена само за 6 месеца. Причината е, че тогава вече сме имали богат опит с грипните вируси.

За Ковид-19 обаче се смята, че мутира с два пъти по-ниска честота от грипа. „От една страна е добре, но те все пак има мутация. Лекарствените препарати имат за цел да предизвикат дефект в РНК молекулата. При мутация обаче съществува възможността да се отстрани този дефект“, обясни проф. Александрова.

И допълни, че имунният отговор към този вирус не е продължителен и по принцип имунният отговор на всички коронавируси е нетраен.

Що се отнася до интерферона, проф. Александрова заяви, че той има много мощно антивирусно действие. Ковид-19 обаче идва от прилепи, които са се адаптирали към него.

Вероятно Sars-Cov-2 потиска вътрешното производство на интерферон и заради това външният прием може да бъде полезен, поясни тя.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар