Шефът на Пирогов очерта страховита картина за коронавируса! (спазвайте мерките)

Шефът на Пирогов очерта страховита картина за коронавируса! (спазвайте мерките)
Гласувайте за статията

Шефът на Пирогов категоричен – мерките са всичко!

„Страхувам се да не стигнем бройката от 300 случая на новозаразени дневно, тогава ще бъде огромен проблем за здравната система. В последните дни виждаме, че се заформя някакво плато, но това не е константа“. Така коментира ситуацията с Ковид-19 към момента пред БНТ шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Той заяви, че мерките против коронавируса са били напълно адекватни и навременни. Но с отварянето на много места като заведения, барове и дискотеки, хората са започнали да омаловажават риска и да не спазват задължителната дистанция и хигиенни мерки.

Проф. Балтов заяви, че в момента в „Пирогов“ има 4 пациенти на апаратна вентилация като, за жалост, бройката им се увеличава в последните седмици.

Тестовете за проверка за Ковид-19 също са увеличени неколкократно. „Ако в началото правихме между 50 и 100 теста, сега с пътуванията в чужбина дневно правим и по 300. Имаме 3 случая на хора, които искат да пътуват за чужбина, но дали положителен резултат“, разкри шефът на „Пирогов“.

Асен Балтов потвърси, че въпросните тестове се заплащат от болницата. От 1 август се очаква увеличение на стойността на клиничната пътека. Като към всяка пътека ще са добавени 20 лева за бързи тестове.

„PCR тестът сам по себе си не е диагноза. Необходимо е да се направи кръвна картина, рентгенова снимка. Ние не отказваме помощ на никого. Досега при нас бяха направени най-много такива скенери“, заяви проф. Балтов.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар