Гърция с плашеща информация за нашите туристи

Гърция с плашеща информация за нашите туристи
Гласувайте за статията

Ситуацията става много напечена

От Гърция долетя доста плашеща информация, свързана с нашите туристи там.

Властите в Гърция отново алармираха, че българските туристи сеят COVID-19 по курортите. Този път в ролята на говорител влезе зам.-министърът за гражданска защита в страната Никос Хардаляс.

Гърция

Ситуацията става много напечена

„Близо една пета от заразените туристи в Гърция, пристигнали между 1 и 19 юли, са българи“, заяви той пред в. „Катимерини“ и агенция МИА. Като цяло заразата идва предимно от посетители от съседни държави. Според министъра 76% от всички 295 посетители, дали положителни проби, са от Балканите. От тях 78 са сърби, 63-ма – българи, 61 – румънци, 23-ма – албанци.

От положителните 53-ма активни са на територията на Гърция, 207 са се върнали в страните си, а 35 са оздравели и остават в страната. Данните отново наливат вода в мелницата на всички, които призовават да се затворят границите за туристи от държавите с бум на заразени. С темповете на положителни проби България е сред най-застрашените от подобно решение.

Днес бяха обявени 325 нови случаи у нас за последните 24 часа. В същото време Гърция регистрира от началото на пандемията 4007 потвърдени случая, от тях активни са само 435. Починалите са 195.

Междувременно гръмна скандал, че гръцкият премиер Кириaкoc Мицoтaкиc е обвинил в Брюксел България и Румъния, че надуват данните за заразените, за да издействат повече пари от ЕС. Версията е огласена от румънcкaтa журнaлиcткa Кoрa Мунтян, но засега не е коментирана от властите в Атина.

Епидемията настъпва застрашително на Балканите. От утре Черна гора отново е в извънреден режим заради рязко увеличилите се случаи на коронавирус. Краят на епидемията бе обявен на 2 юни, а тогава заразените бяха едва няколкостотин. Сега те са 1920. Починалите са 26 души.

От сутринта в общините, които са основен риск за разпространението на COVID-19, ще има по-строги мерки, в останалите обаче те ще се облекчат. Продължават да не работят нощните клубове, да не се организират сватби, забранени са дори частни празненства като рождени дни и музикално-развлекателни програми в хранителните заведения, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар