Нарушение: Мегз не издава касови бележки, погнаха я от НАП! (виж тук)

0

Мегз хваната в нарушение, глобиха я с 3 бона!

Ексцентричната риалити фурия Миглена Каканашева – Мегз се сдоби с акт за 3 бона от НАП заради неиздаване на касови бележки. Бившата брадърка, която дори не е регистрирала фискално устройство в онлайн бутика си, отново намери вратичка.

Мегз
Дизайнерката Мегз глобена от НАП

След открити грешки в наказателното постановление тя отърва санкцията. Обект на проверка е една от фирмите й – „Мегз 9“ ЕООД, която обслужва онлайн магазина й.

Дружеството е регистрирано през 2018 г. и е започнало търговия с дрехите, които се изпращали чрез куриер.

Оказва се обаче, че една от пратките не е придружена с касова бележка. Такава не е издадена и по фискал поради простата причина, че такъв липсва.

Нарушението обаче е констатирано едва сега, след като Каканашева е подала документи за регистрация на фирмата по ДДС.

Според наредбата на министерство на финансите, търговските дружества, които упражняват дейност са длъжни да въведат в експлоатация и използват регистрирани в НАП касови апарати.

Това обаче не е се случило през 2018 г. и данъчните са санкционирали Мегз с глоба от 3 бона, съобщава Трафикнюз.

В издадения акт на Миглена пише, че първата пратка е направена на 19 юли, 2018 г. – същата е приета от курирерска фирма, но според служителите на НАП, при предаването й не е издаден фискален касов бон или друг документ отговарящ на изискванията на Наредба Н-18, заради което е наложена солената санкция.

На свой ред Мегз подава жалба, определяйки наказанието като незаконосъобразно. Оказва, че както в акта, така и в наказателното постановление са допуснати сериозни нарушения. Според магистратите от Районен съд, в двата разгледани документа липсва задължителното описание на фактическите признаци на нарушението и посочване на нарушените правни норми.

Това е важно обстоятелство, тъй като от него може да се съди дали е било необходимо да се предостави касова бележка.

Според Наредбата, фирмата не е длъжна да издава касов бон и да има фискал, когато плащане е извършено чрез внасяне на пари в наличност по платежна сметка, кредитен превод, директен дебит или наличен паричен превод. В случая данъчните не са описали как е платена стоката.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.