Филип Григоров от „Щурите съседи“ и „Новите съседи“: В България съм като Дон Кихот! (ИНТЕРВЮ+СНИМКИ)

Филип Григоров от „Щурите съседи“ и „Новите съседи“: В България съм като Дон Кихот! (ИНТЕРВЮ+СНИМКИ)
Гласувайте за статията

Филип Григоров е български актьор, който се прочу у нас с факта, че е участвал в известните испански комедии „Щурите съседи“ и „Новите съседи“. В Испания има още един куп роли зад гърба си. Ето какво сподели той специално за нашата медия!

– В Испания сте участвали в много известни продукции, като тук най-голямо впечатление направи участието Ви в сериалите „Щурите съседи“ и „Новите съседи“. Ще разкажете ли малко повече за тези участия и как се стигна до тях?

– Участвах в испанския вариант на „Ку-ку”, един скеч с двама братя мафиоти. Забавното е, че по сценарий са българи, братята Петроф. Излъчиха го почти едновременно с друго мое участие в най-гледания тогава сериал „Комисарят“ и режисьорката на съседите ме забелязала. На следващия ден ми звънна агентката ми и каза, че директно ме искат, без кастинг, което си беше голям комплимент. Ролята беше малка, отвличахме Едуардо Гомез, в сцената участваха Фернандо Техеро и Хосе Луис Хил, главните персонажи в „Щурите съседи“.

Филип Григоров даде интервю специално за Kliuki.bg

– В България „Новите съседи“ стана истински хит. На нашите читатели, които са фенове на сериала, би им било интересно да научат нещо повече за своите любимци. С кого от тях успяхте да се сприятелите и поддържате ли контакти с някого?

– Близък съм с повечето, най-вече бях с Едуардо Гомез (Макси), който много ме хвалеше и насърчаваше, именно той измисли артистичния ми псевдоним Филип Булгари, след като няколко пъти опитва да произнесе Джанакиуев, вместо Янакиев. С Техеро (Фермин) и още няколко сме от една школа и естествено, говорихме за нея, близък съм и с Пабло, който играе Амадор.

В „Комисарят“, а 15 години по-късно и в „Дълг и чест“ снимах и с Хуанхо Артеро, който изигра Хави в „Синьо лято“, с него също доста се сближихме, а и той е от нашата школа на Кристина Рота.

Всъщност в моя клас беше Марио Касас, който може да се каже, че е от най-актуалните звезди в испанското кино, просто в тази школа учителите са много добри и който има качества, почти винаги пробива!

Снимал съм и с Виктория Абрил, Аура Гаридо, Елена Аная (от филма „Кожата, която обитавам на Алмодовар“, а в момента снима с Уди Алън и е в главната роля) и още много техни звезди и отлични актьори!

– Какво Ви накара да емигрирате в Испания?

– Бях решил да остана завинаги в родината, създадох семейство, дете, започнах да уча право. Един ден в магазина си чаках реда, щях да купя кренвирши за котката, освен другата й храна на гранули. Пред мен имаше един много възрастен прегърбен дядо, облечен много чисто и спретнато в доста стар и захабен костюм, който очевидно беше носил и в по-добри времена, сакото му беше станало голямо. Такива хора са ми мили и симпатични, обичам ги и винаги гледам да им помагам. Извади си портмонето и бавничко започна да отброява с треперещите си ръце стотинките на тезгяха, поръча си само хляб, кисело мляко и един кренвирш. Тогава разбрах и как е отслабнал толкова, освен от възрастта, че сакото да му седи така голямо. Естествено, че му помогнах, купих му още неща, но в този момент реших, че аз, ако остана сам, няма да позволя държавата ни да ме унижи така, когато съм стар и болен, а ще замина в чужбина, където хората остаряват нормално.

Естествено, тогава навършвах 30 и всичко ми беше наред, но когато след години се наложи да жертвам образованието си и да не го завърша, за да мога да си издържам семейството, а по-късно и самото семейство се разпадна, веднага след развода, чувайки как отнемат сина ми, реших да замина за известно време.

За добро или за лошо, там попаднах още отначало в телевизията и имах успех. За 15 години направих над 1000 снимачни дни, плюс образованието в най-добрата испаноезична школа за театър в света. Играх 4 години и в една от най-престижните зали за театър, казва се „Мирадор“ и може да я видите в последния филм на Алмодовар „Болка и величие“, където той също е представен под псевдоним. Всичко това ме задържа там повече от предвиденото.

– Разбрах от Вас самия, че в България не Ви търсят за роли, което е наистина странно. Какво е Вашето обяснение за това?

– Така или иначе през цялото време се опитвам, когато се върна за няколко месеца, да остана, но засега съм като Дон Кихот, блъскам се във вятърните мелници на корупцията, шуробаджанащината и всичко останало, от което страда целият ни народ и всеки свестен човек в България.

Не съм се отказал, но вече няколко пъти за годината, която съм тук, ме викат на снимки и пътувам за по няколко дни в Испания, постоянно се боря чрез кастинги там и за проекти, а познайте у нас – нито веднъж!

Естествено, режисьорите ни, дори не подозират за съществуването ми, но кастинг агенциите са като автобус от градски транспорт – тези, които вече са влезли, здраво подпират вратата отвътре, да не идват нови лица. Може би още веднъж ще бъда прогонен така от родината си.

– Вие сте завършили спортно училище. Практикувате ли още някакъв спорт и как решихте да се занимавате с актьорство?

– Спортувам редовно, макар вече да имам контузии, които ме ограничават.

За актьорството стана случайно, оказа се, че приличам на бъдещия им президент Сапатеро, това го забеляза известен водещ, който имаше програма – аналог на „Шоуто на Слави“ в Испания. Наеха ме веднага, получи се добре и започнаха да ме канят редовно. Тук така се случи с Ненчо Балабанов, който първо бе забелязан с имитациите на Бойко Борисов.

После започнаха много да ме наемат в сериалите. Агентката ми се изрази, че съм се превърнал от тримата най-добри чужденци в Испания и ми предложи договор да работя ексклузивно с нейната агенция, а по принцип тя не иска да работи с всекиго. Тогава осъзнах, че нещо голямо става.

В продължение на години снимах 4-5 дни седмично, докато в един момент Влади Въргала ме избра за сравнително централна роля за втори сезон на „Шменти Капели“. Той е един от най-добрите ни артисти и естествено, реших да рискувам, да изгубя позициите си в Испания, едновременно за мен бе шанс да се установя отново в родината.

За съжаление, точно тогава фалира КТБ, ТВ 7, където се излъчваше сериалът и съответно вторият сезон така и не се снима. Жалко, понеже сценарият е отличен, Въргала уникален, а имаше и още доста добри артисти, за които се провалиха нещата.

– Неотдавна излезе информация, че сте отказали роля във филм на Антонио Бандерас. Твърдите, че ще разкриете причината в своята книга, но ако може, леко да загатнете защо и как се отказва партньорство с толкова велик актьор?

– Причината няма да я разкрия засега, но съм убеден, че в бъдеще пак ще ни се пресекат пътищата с Бандерас. Всъщност никога не гледам колегата дали е известен, много повече ме вълнува дали е добър артист, а и човек.

Вече имаме договорка с не по-малко известен от него артист и съпругата му, която е колежка, да направим заедно театрална пиеса на испански. Ще я реализираме догодина. В процес сме на избор на пиеса, като в един от вариантите режисьорът ще е българин, това мога да открехна засега.

Филип Григоров с Мишел Дженер, която играе в „Хората на Пако и Изабел“

– Какво Ви е мнението за българското кино и театър?

– Имаме няколко отлични режисьора, аз харесвам Николай Волев, Командарев, Иван Андонов и други. Добри филми има сравнително малко и пречи именно шуробаджанащината. На театър ходя непрекъснато, нашият е много добър, имаме страхотни артисти в театрите, стотици!

– В личен план сте разведен и имате дете. Виждате ли сина си и в какви отношения сте с майка му?

– С нея бяхме в много лоши отношения, понеже я обвинявах, че позволи на нейни роднини да настройват детето срещу мен.
В момента, поне на думи, тя е осъзнала, че това е лошо за детето и двамата опитваме да изградим някаква безконфликтна връзка, която да не вреди на детето и отношенията ни.

Ясен е това, което най-много обичам на света и винаги съм опитвал да дам всичко от себе си за да е добре. Надявам се за в бъдеще да бъдем много повече време заедно, но това не зависи само от мен.

– В момента има ли любов в живота Ви?

– В търсене съм и очакване на вечната. За съжаление съм лъган и разочарован от много от жените и това им пречи доста отново да ме излъжат, може би трябва да пробват с истината, за да стане истинско. Зная само едно, държа да е българка, защото, когато се случи свестен човек, българката е най- красивата жена на света, във всеки един смисъл.

– За всички актьори е много тежко през тази година, защото театърът и киното буквално затвориха врати за месеци заради пандемията. Как се справяте в тези тежки за актьорите времена? В Испания положението беше критично по едно време.

– Справям се добре, в Испания си плащах близо 20 години високи осигуровки, което сега ми дава спокойствие. Това е държава, където редовният данъкоплатец чувства грижа за себе си.

– Бихте ли се върнали за постоянно в България, ако получите шанс като актьор тук?

– Да, именно това е нещото, което би ме задържало сега тук. Ако не, аз така или иначе от 5 години прекарвам половината време в България, като си подреждам така живота, че лятото да съм на Майорка, а останалото време тук, в зависимост къде ми излиза работа като актьор.

В Испания определено има постоянен интерес към мен, често правя кастинги и съответно снимам, това е нещо, което никога няма да спре.

У нас ще се боря, както казах, като Дон Кихот с вятърните мелници, надявам се да успея. Има едно усещане в мен, повече обичам българската публика, може би защото е родна.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар