Новият китайски вирус е още по-опасен от COVID-19. Запознайте се със симптомите му

Новият китайски вирус е още по-опасен от COVID-19. Запознайте се със симптомите му
Гласувайте за статията

Установено е, че основните носители на новия опасен вирус са иксодидните кърлежи

Новият вирус, който вилнее в Китай е много по-опасен и смъртоносен от COVID-19.

Оказва се, че той се пренася от насекоми, както и от кърлежи.

Учените са установили какви симптоми могат да сигнализират за наличието на инфекцията, съобщават световните издания.
Болестта, наречена Бандавирус Даби, води до намаляване на броя на тромбоцитите в лимфата. В резултат на това дори при леко кървене, човек не е в състояние да спре кръвта.

COVID-19

Установено е, че основните носители на новия опасен вирус са иксодидните кърлежи

Установено е, че основните носители на новия опасен вирус са иксодидните кърлежи. Вероятно и други кръвосмучещи същества също могат да разпространяват инфекцията, но засега няма данни за това. В случай на заразяване човек развива треска, започва да чувства замаяност и се появява диария.

Появява се също гадене, тромбоцитопения, намаляване на нивото на левкоцитите в лимфата и твърде високо ниво на чернодробните ензими. Наблюденията над пациентите показват, че след около седмица 77% от пациентите имат симптоми, които отминават дори без специално лечение.

При останалата част започва втората фаза на заболяването, която се характеризира с парализа на централната нервна система и увреждане на органите. Така при повечето пациенти тялото е в състояние да се справи със самата инфекция, докато около 30% от хората се нуждаят от хоспитализация.

Коефициентът на смъртност от вируса SFTS е 12%, което е няколко пъти по-високо, отколкото от коронавирус. Няма налична ваксина, като не се знае кога ще се появи.
Лекарите съветват ограничаването на туризма сред природата и носенето на дрехи, покриващи тялото.

Няма достатъчно информация за вируса, въпреки че е открит преди 9 години. Учените скоро ще установят дали вирусът се предава от човек на човек. Докато не са налични данни, тази опция за предаване не трябва да се изключва. Според най-новата информация, по-малко от сто души са се заразили с новия вирус, така че е рано за паника.

По-голямата част от пациентите (повече от 60%) са концентрирани в провинция Дзянсу (източен Китай) и съседни територии, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар