Финансов удар по родителите на първокласниците

Финансов удар по родителите на първокласниците
Гласувайте за статията

Пандемията нанесе финансов удар по родителите на първокласниците

Пандемията удари и родителите на първокласниците

Пандемията удари и родителите на първокласниците

Пандемията стана предпоставка и за увеличаване на разходите за не само за родителите на първокласниците, но и на останалите ученици, пише БЛИЦ, позовавайки се на „Монитор“.

Маските и дезинфектантите тази година са допълнение към „училищната униформа“. Предпазните средства ще са задължителни в коридорите на училащата.

Така COVID-19 вдига разходите за първокласниците до 330 лв. Родителите ще трябва да предвидят още 60 лева, за да гарантират сигурността на децата си до Коледа.

Детските маски се предлагат на цени между 7 и 8 лв. На едно дете са необходими поне 3 маски – две, които да смени през деня и една резервна.

Всяка маска издържа между 30 и 50 изпирания, което означава, че може да бъде използвана за около 2 месеца присъствени занятия. За дезинфектанти за първите 4 месеца ще са необходими за около 20 лева, а за края на годината около 60 лв.

Родителите на част от първокласниците тази година ще получат около 250 лв. еднократна помощ. Около 43 800 семейства ще бъдат подкрепени с тази сума.

Еднократната помощ се отпуска по реда на Закона за семейни помощи за деца.

Задължително условие за получаването на средствата е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца да е по-нисък или равен на 450 лв. За деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и за деца, настанени в семейства на роднини и близки и приемни семейства по реда на Закона за закрила на детето, помощта се отпуска без подоходен критерий. Срокът за подаване на заявлението декларация за отпускане на помощта за следващата учебна година е до 15 октомври.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар