Приемането на еврото: Изгодно ли е за страната ни?

Приемането на еврото: Изгодно ли е за страната ни?
Гласувайте за статията

От месец юли България официално е в чакалнята на еврозоната

Изгодно ли е еврото за България?

Изгодно ли е еврото за България?о

 

България и Хърватия са в чакалнята на еврозоната от месец и това означава, че и двете страни се задъжават да не допускат колебание на националните си валути спрямо еврото, по-високо от 15%, съобщава DW.

„Франкфуртер Алгемайне Цатунг“, че най-рано в началото на 2023 година двете страни могат да станат пълноправни членки на еврозоната.

Двете страни трябваше да покрият определени критерии, за да влязат в чакалнята.

Изданието отбелязва, че пандемията може да забави влизането на България и Хърватия в еврозоната.

„Зюддойче Цайтунг“ съобщава, че в Брюксел новината влизането на двете страни в еврозоната е приета с „потупване по рамото“, позовавайки се на анализа на хайделбергския професор Фридрих Хайнеман.

Но това самодоволство е смущаващо за всекиго, който се вгледа по-внимателно.

Проф. Хайнеман допълва, че за еврото напират единствено бедните страни.

Той счита, че става въпрос най-вече за апетитите към преразпределените средства и еврото не е привлекателно за икономически здравите страни.

Според него членството в еврозоната поставя на кантар предимствата на общата валута и опасностите, но за бедните страни то определено е изгодно.

„Но Европа не бива да си прави илюзии за последствията. С всяка крачка напред към преразпределение и към общоевропейски гаранции за задълженията общата валута, а във все по-голяма степен и целият европейски интеграционен проект, губят своята притегателна сила за икономически здравите страни-членки“, споделя още известният професор.

Източник: Вести.бг

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар