Извънредно решение, касаещо безработните

Извънредно решение, касаещо безработните
Гласувайте за статията

Това важно финансово решение засяга безработните у нас

Важна новина за всички безработни

Важна новина за всички безработни

Националният съвет за тристранно сътрудничество взе важно решение за безработните по време на извънредно онлайн заседание. Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министърът на туризма Марияна Николова организира събитие с цел обсъждането на важни мерки, свързани с пандемията и ограничаване на икономическите последствия от нея.

Едно от решенията засяга всички безработни. По предположение на съвета минималният дневен размер на паричното обезщетение за безработица следва да се  повиши от 9 лв. на 12 лв. Предложението е това да се случи от 1 октомври 2020 г.

Предстоящото увеличение ще засегне около 30 000 лица средно на месец. Близо 90 млн. лв. са необходими за тази цел до края на 2020 г.

Предвижда се и друга важна промяна, свързана със срока за получаване на парично обезщетение за безработица по чл. 54б, ал. 4 от Кодекса за социално осигуряване (когато лицето е придобило право на обезщетение в период, по-малък от 3 години от предходното ползване). Предлага се повишение на този срок от 4 на 7 месеца.

Промяната ще засегне между 13 000 и 15 000 лица средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 г. На около 2 млн. лв. се оценява разходът за тримесечието.

Общо 14 млн. лв. възлиза разходът за двете допълнителни мерки за 2020 г.

Корекция в разходите на фонд „Безработица“ и съответно на консолидирания бюджет на държавното обществено осигуряване, не са необходими.

На база отчетни данни към 31 юли, в края на годината ще са налице достатъчно средства, които ще обезпечат напълно увеличените разходи на фонда, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар