Как се отрази коронакризата на България?

0

От всички страни в ЕС, България понася най-голям удар от коронакризата

От всички страни в ЕС, България понася най-голям удар от коронакризата
От всички страни в ЕС, България понася най-голям удар от коронакризата

Страната ни се оказа начело на поредната лоша класация по икономически показатели. По време на кризата сме ограничили значително разходите си, спрямо останалите жители на ЕС.

Оборотът в търговията на дребно у нас, през юли бележи спада със 17,5%, спрямо същия период на 2019 г. Това обявиха от Евростат.

Същевременно стана ясно, че общо за страните от ЕС спадът в продажбите от началото на пандемията вече е преодолян.

През юни търговията на дребно в ЕС бележи ръст с 1,3% на годишна база. През следващия месец също е отчетен ръст, който е в размер на 0,7%.

Единствената страна от ЕС, в която спадът на оборота в търговията на дребно е двуцифрен за всички месеци от март до юли спрямо същия период на миналата година, е България.

Очевидно не само ограничителните мерки са провокирали тенденцията със свиване на разходите. Подобни мерки бяха приложени в повечето страни от Европейския съюз.

Влияние оказа и страхът на българите, които се чувства несигурни от развитието на кризата и предпочитат да се въздържат от покупки.

Това поведение ще се окаже голям удар за икономиката на страната. След нас по спад в продажбите на дребно се нарежда Малта, където отчетеното намаление е в размер на 8,1% на годишна база. На трето се нарежда Люксембург със спад от 6,1%, пише БЛИЦ.

Оставете отговор

Вашият e-mail няма да се показва.