Могат ли спестяванията да ни спасят от кризата?

Могат ли спестяванията да ни спасят от кризата?
Гласувайте за статията

Спестяванията ли са спасението от кризата?

Ще ни спасят ли спестяванията от кризата?

Ще ни спасят ли спестяванията от кризата?

През последните месеци се наблюдава тенденция, свързана с увеличаването на предпазни спестявания. Според анализатори това ще продължи и през втората половина на годината и ще доведе до нарастване на привлечените средства в банковата система, сочат данните в „Икономическия преглед“ на БНБ. Но разумен ли е този подход?

Нарастването на депозитите на бизнеса и домакинствата в българската банкова система продължава със сравнително високи темпове през периода април – май 2020 г.

Това се дължи на ограничените  възможности за потребление на определени стоки и услуги от страна на домакинствата, тъй като в същия период бе въведено извънредното положение. Липсата на сигурна и нискорискова алтернатива на банковите депозити доведе до увеличаване на спестяванията в банките.

Отлагането на потреблението не само на домакинствата, но и на инвестиционните проекти на фирмите поради по-голямата несигурност заради пандемията, е в основата на тенденцията с увеличаващите се спестявания.

Постепенно забавяне се наблюдаваше при кредитирането за фирмите и домакинства от март. Влияние върху това оказаха както фактори от страна на търсенето, така и от страна на предлагането.

Експертите очакват значително забавяне на годишния растеж на кредитиране, което ще се дължи на намаленото търсене на заеми в условията на влошена макроикономическа среда и несигурността около продължителността на пандемията.

Допълнително затягане на стандартите и на условията за отпускане на нови кредити, както и намалената склонност на банките да поемат риск, ще се окажат потенциални фактори за забавяне на растежа, пише pariteni.bg.m

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар