Важно: Промяна в обезщетенията за безработица

Важно: Промяна в обезщетенията за безработица
Гласувайте за статията

Промяната в обезщетенията за безработица става факт от 1 октомври

Промяна в обезщетенията за безработица

Промяна в обезщетенията за безработица

Окончателното гласуване на предложените промени в обезщетенията за безработица се състоя днес. НС реши минималният дневен размер на обезщетението, което ще получават безработните, да се повиши от 9,00 на 12,00 лв. Промяната влиза в сила от 1 октомври т.г.

Левицата предложи дневният размер на обезщетението за безработица да бъде 17 лв. Но предложението не бе прието. Надя Клисурска от БСП защити искането с факта, че това са 60% от минималната работна заплата. Тя заяви категорично, че в резерва на фонд „Безработица“ има достатъчно средства за тази мярка.

Председателят на социалната комисия Хасан Адемов от ДПС заяви, че
тези 12 лв. са изчислени на база друга минимална работна заплата и целта е да се заложи на по-активното търсене на работа от безработните.

Той заяви, че очакванията са към края на годината безработицата у нас да е в размер на 8% и безработните ще останат под прага на бедността. И според него, трябва да се подкрепи предложението на левицата за 17 лв.

НС взе и още едно важно решение относно срока за получаване на парично обезщетение за безработица. Когато лицето е придобило право на такова в период, по-малък от три години от предходното ползване на обезщетение за безработица, той ще се отпуска не за срок от четири, а от седем месеца.

Между 30 000 и 33 000 души средно на месец за периода от 1 октомври до 31 декември 2020 година ще се възползват от увеличеното обезщетение за безработица. Около 12 000 000 лв. или около 4 000 000 лв. на месец са необходими за тази мярка.

Относно увеличаването на срока за отпускане на обезщетението ще са необходими около 2 млн. лв. (около 500 000 лв. за ноември и 1 500 000 лв. – за декември), пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар