Нови разкрития за отравянето на Алексей Навални

Нови разкрития за отравянето на Алексей Навални
Гласувайте за статията

По всяка вероятност е бил отровен в Томск

Изплуваха нови разкрития за отравянето на критика от Кремъл – Алексей Навални.

Според тях, той е бил отровен от бутилка с вода в хотелската си стая в сибирския град Томск, а не на летището, както се смяташе досега, предаде агенция Ройтерс (Reuters).

Информацията беше съобщена от екипа му в коментар към видеоклип, публикуван в акаунта на Алексей Навални в Инстаграм.

Алексей Навални

По всяка вероятност е бил отровен в Томск

Опозиционният лидер се почувства зле по време на полет от Сибир към Москва миналия месец. Впоследствие той беше отведен в Берлин за лечение.
Според Германия той е бил отровен с нервно-паралитичното вещество Новичок. Москва твърди, че няма доказателства за отравяне.

Германия е поискала помощта на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) в разследването на предполагаемото отравяне на критика на Кремъл – Алексей Навални със забранен токсичeн химикал, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Техническият секретариат на ОЗХО е получил от Германия молба за техническо съдействие, заяви организацията, базирана в Хага.
Експерти на организацията са взели биомедицински проби от Навални за анализ в сертифицирани от ОЗХО лаборатории.

Резултатите от тези анализи ще бъдат споделени с Германия, която досега беше помолила ОЗХО да спазва и поверителност за ролята си в разследването на случая.
Германия обяви, че разполага с доказателства, че Навални е бил отровен на 20 август с химическия агент от съветско време Новичок.

Новичок бе използван през 2018 г. в отравянето в английския град Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Тестове на ОЗХО потвърдиха използването на силно токсичното вещество, припомня Ройтерс.

Страните членки на ОЗХО се споразумяха през ноември 2019 г. за първи път да разширят списъка на агенцията със забранени химични вещества – т.нар. „Списък 1“. В списъка бяха включени нервно-токсичните агенти от семейството „Новичок“. Тази забрана влезе в сила на 7 юни 2020 г., пише vesti.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар