Студентите ликуват след тази новина

Студентите ликуват след тази новина
Гласувайте за статията

Тази новина определено ще се хареса на студентите

Добра новина за студентите

Добра новина за студентите

Според промени в постановления на МС от тази учебна година ще бъдат освобождавани от такси определени специалности във висшите учебни заведения. Промяната засяга студентите от 8 специалности. Всички те ще бъдат освободени от такси и обучението им ще бъде напълно безплатно.

Сред тези специалности са африканистика и класическа филология в СУ, ядрена енергетика в ТУ-София, металургия в ХТМУ и др.

Постановлението, което бе прието през юни т.г. предвижда кандидат-висшистите в осем приоритетни професионални направления и осем защитени специалности да бъдат освободени от такса за обучението си от 2020/2021 г.

Направленията педагогика на обучението по математика, физически и химически науки, химични технологии, религия, енергетика и материали и материалознание също са включени.

Студентите от специалност арменистика и кавказкология, индология, иранистика, новогръцка, унгарска и румънска филология, хебраистика и хидростроителство, също няма да плащат такси.

Още осем специалности, обявени за защитени, се прибавят към тях.

За Софийски университет те са „Африканистика“ и „Класическа филология“, „Ядрена техника и ядрена енергетика“; за Технически университет „Топло- и ядрена енергетика“ (степен бакалавър) и „Ядрена енергетика“ (магистър след бакалавър); за университета по хранителни технологии в Пловдив „Машини и апарати за хранително-вкусовата и биотехнологичната промишленост“ (степен бакалавър) и „Машини и апарати за хранително-вкусовата промишленост“ (магистър след бакалавър).

Защитени специалности в Химико-технологичния и металургичен университет са „Металургия” в , а в Лесотехническия университет-София „Корабостроене и морска техника“ и „Технология на дървесината и мебелите“, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар