СЗО алармира за най-страшното

СЗО алармира за най-страшното
Гласувайте за статията

Изглежда ситуацията се усложнява

Предвид нарастващия брой на заболели и жертви от COVID-19, Световната здравна организация (СЗО) алармира за най-страшното.

От там посочиха, че броят на жертвите в световен мащаб от COVID-19 приближава 1 млн. души. Организацията предупреди, че“ не е невъзможно“ броят на починалите от инфекцията да се удвои.

СЗО

Изглежда ситуацията се усложнява

Това ще се случи, ако държавите не работят за ограничаване нейното разпространение, пише CNBC, цитиран от investor.bg.

„Това със сигурност е невъобразимо, но не е невъзможно, ако разгледаме загубата на 1 млн. души за 9 месеца и оценим реалността с осигуряването на ваксина, защото това е голяма задача“, коментира д-р Майк Райън, изпълнителен директор на спешната здравна програма на СЗО, в отговор на въпрос на брифинг в Женева.

„Истинският въпрос е: Готови ли сме, колективно, да направим необходимото, за да избегнем това“, посочи той. Откакто коронавирусът се появи в Ухан (Китай) в края на миналата година, той зарази над 32 млн. души по света и към петък е убил най-малко 983 900 души, според данни на университета „Джон Хопкинс“.

Може да бъдат докладвани и 2 млн. смъртни случая

Смъртността от COVID-19 бавно намалява в хода на пандемията, тъй като учени и здравни експерти постигат напредък в лечението на тежко болни пациенти чрез по-добро използване на кислород и редица медикаменти, вкл. дексаметазон, наред с други терапевтични средства, коментира Райън пред медиите.

Преди обаче ваксината против коронавируса да стане широко достъпна, може да бъдат докладвани и 2 млн. смъртни случая, ако световните лидери не прилагат по-добре мерките и не „променят естеството, мащаба и интензивността на нашето сътрудничество“, подчерта той.

„Не само тестване и проследяване, не само клинични грижи, не само социално дистанциране, не само хигиена, не само маски, не само ваксини. Трябва да се направи всичко. И освен ако не направим всичко, (2 милиона смъртни случая) са не само немислими, но и за съжаление много вероятни“, каза той.

Данните на СЗО показват, че броят на новоинфектираните нараства в редица държави в Европа. Това увеличение се дължи отчасти на повечето тестове, но има и „тревожно“ нарастване на хоспитализациите и приемането на пациенти в интензивните отделения на болниците. Същевременно приближава и активният сезон за респираторните инфекции в северното полукълбо, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар