Деница Сачева с важно съобщение за втората пенсия

Деница Сачева с важно съобщение за втората пенсия
Гласувайте за статията

Деница Сачева разкри дали ще бъде даден втори шанс на втората пенсия

Деница Сачева с важно съобщение за втората пенсия

Деница Сачева с важно съобщение за втората пенсия

Днес Деница Сачева направи важно съобщение, свързано с втората пенсия. Министърът на труда и социалната политика заяви, че предстои обсъждане на възможността за отваряне на тримесечен или шестмесечен прозорец за преместване на партидите за втори пенсии от частните фондове към НОИ за хората, които са изпуснали сроковете.

През 2021 година около 17 000 души ще станат първите пенсионери у нас с втора пенсия. Това са жените, които са родени през 1960 година.

До края на година проблемът трябва да бъде разрешен. Бъдещите пенсионери имат право да прехвърлят партидите си от частните пенсионни фондове в НОИ. Това трябва да се случи пет години преди датата на пенсиониране. Но за първите групи, този срок вече е изтекъл.

Възможността за намаляване на процента на редукция за пенсията от първия стълб също ще бъде обсъдена, добави още Сачева.

Сегашната методика е свързана с получаване на по-ниска пенсия от НОИ в размер на 20% заради възможността за получаване на втора пенсия.

Социалният министър добави още, че мярката 60/40 ще продължи да действа до края на годината. Предвиждат се нови облекчения за работодателите, каза още министърът на труда.

За работодателите, които са ползвали мярката, няма да е необходимо повторно подаване на документи, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар