Управителят на БНБ разкри кога България ще е готова да приеме еврото

Управителят на БНБ разкри кога България ще е готова да приеме еврото
Гласувайте за статията

Управителят на БНБ е категоричен в прогнозата си за срока за приемане на еврото

Кога България ще приеме еврото?

Кога България ще приеме еврото?

Управителят на БНБ Димитър Радев разкри кога България официално ще приеме еврото. Той е категоричен в прогнозата си. Според него това ще се случи през 2023 или най-късно през 2024 г. Тогава страната ни ще е готова да замести лева с единната европейска валута.

В интервю за списание на Българска стопанска камара той заяви, че преди да приемат еврото, отделните страни са имали различен период на престой в „чакалнята за еврото“ (ERM II).

Експертът припомни, че рекордьор в това отношение е Литва. Страната е останала в чакалнята в продължение на десет години и половина. Радев изключи Дания, която е в ERM II от 1999 г., но не планира присъединяване към еврозоната.

Финансистът заяви, че нашето очакване съвпада с това на европейските ни партньори, а именно престоят на България във валутния механизъм за приемане на еврото да не се проточва във времето.

Управителят на БНБ поясни, че целта на този престой е да демонстрираме формално изпълнение на един от маастрихтските критерии. Той визира критерия за стабилността на валутния курс и добави, че валутният борд ни го осигурява безпроблемно.

Димитър Радев е убеден, че след изпълнение на този и останалите маастрихтски критерии, страната ни ще е готова да приеме еврото през 2023-2024 година, пише Pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар