Великобритания с тежка секира по чужденците

Великобритания с тежка секира по чужденците
Гласувайте за статията

Потърпевши са най-вече младите

Властите във Великобритания с тежка секира по чужденците.

Те възнамеряват да затегнат регламента за специалностите, които имат право да изучават чуждестранните студенти в британските университети.

Великобритания

Потърпевши са най-вече младите

Мярката цели да предотврати възможността за кражба на интелектуална собственост от страна на китайски студент. Това съобщи лондонският вестник „Таймс“, цитиран от Ройтерс.

Според действащите сега академични правила в областта на технологиите (АТАS), кандидатите за следдипломна квалификация от чужбина подлежат на проверка за сигурност. Само така те могат да получат правото да изучават дисциплини, придобитото знание от които може да бъде използвано в оръжейни програми.

Списъкът на специалностите ще бъде разширен

Но в публикацията на „Таймс“ са казва, че списъкът на специалностите ще бъде разширен, за да включва сфери, свързани с кибернетичната сигурност, самолетостроенето и други. На въпрос на Ройтерс говорителка на външното министерство в Лондон заяви:
„Като отворена страна ние приветстваме чуждестранните студенти, вкл. от Китай, когато те допълват академичното богатство на нашите университети, които са водещи в света“.

„Ние обаче няма да приемем сътрудничество, което компрометира нашата национална сигурност, и АТАS е една от нашите твърди процедури [. . .] за защита на националната сигурност и да отразим чужда намеса“, добави тя.

Според „Таймс“ се очаква новата мярка да блокира достъпа до Великобритания на хиляди китайски студенти. Що се отнася до студентските визи на вече одобрените, те ще бъдат отменени, ако представляват риск.

Припомняме, че преди дни се разбра за нова секира от страна на властите на Острова. Оказа се, че българите вече са без право да работят във Великобритания, пише blitz.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар