Обсъждат мерки за по-добра дезинфекция на заведенията по време на пандемия

Обсъждат мерки за по-добра дезинфекция на заведенията по време на пандемия
Гласувайте за статията

В зависимост от обектите и повърхностите, които ще се третират, препаратите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 и за Продуктов тип 4

В окото на бурята от COVID-19 клиенти и ресторантьори обсъждаха нови мерки за защита на живота и здравето на българските граждани, в рамките на онлайн среща между представители на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и държавния здравен инспектор доц. д-р д.м. Ангел Кунчев. Част от тях са поставяне на още диспенсъри за лична хигиена за клиентите и персонала, очертаване на потоци на влизащи и излизащи, подмяна на обикновените почистващи средства с течни дезинфектанти и др.

Събитието се организира от Националната пациентска организация и е част от поредицата уебинари, насочени към работодатели и служители, заетите в сферата на услугите, работещите в обществените институции и др. Целта на инициативата е да се популяризират най-важните мерки в индустрията в условията на пандемия.

Според  програмния директор на Националната пациентска организация Александър Миланов, общественото здраве зависи преди всичко от  дисциплината, дезинфекцията, дистанцията и информирането на обществото за потенциалните рискове и опасности. „Свикваме да живеем в пандемия, преориентираме се, търсим алтернативи, но не бива да забравяме, че вирусът е опасен и може да има сериозни последици за уязвимите групи с хронични заболявания“, сподели той.

Част от мерките, обсъдени на уебинара, са свързани с поетапното влизане на хора в обекта, без да се допуска тяхното струпване. На местата, на които се очаква да се събират по-голям брой хора пък е необходимо да се поставят табели, указващи спазването на дистанция както между самите посетители, така и между служителите на обекта.

„До момента няма нито едно огнище на вируса в заведение и аз съм убеден, че една от причините за това е дисциплинираното поведение на повечето ни колеги“, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Според него е изключително важно да се спазват противоепидемичните мерки, за да преодолеем коронакризата възможно най-бързо. Всеки собственик на заведение и неговите служители имат интерес от това, допълни той.

Препоръките на здравните власти са да има диспенсъри с дезинфектант на възможно най-много точки в заведенията. Мярката е насочена както към посетителите, така и към персонала. На онлайн срещата беше припомнено, че съгласно препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за превенция и контрол на болестите, в препаратите за дезинфекция на ръце трябва да се влагат именно алкохоли (етилов спирт, пропанол или изопропанол), защото това са най-ефикасните и безопасни химикали, осигуряващи ефективна редукция на патогените, включително коранавируса.

Освен това препоръките на експертите показват, че концентрацията на спирт в дезинфектанта за ръце трябва да е поне 70%, тъй като по-ниско съдържание не осигурява нужния дезинфектиращ ефект.

Друга задължителна съставка в този тип препарати са протекторите, предпазващи кожата от дразнене и изсъхване. Най-ефикасен вариант е влагането на глицерин. Някои търговци добавят и различни етерични масла (като лавандулата например), които имат за цел да предпазят кожата от наранявания при честа употреба. Това е и бъдещето на този вид продукти, които освен да търсят основния ефект (дезинфекцията) трябва да бъдат съобразени и с необходимостта от предпазване на кожата от неблагоприятни ефекти при честа употреба.

Според д-р Кунчев, друга ефективна мярка по време на пандемия би била обикновените почистващите продукти, използвани в рутинните санитарно-хигиенни дейности, да бъдат заменени с дезинфектанти, като препаратът за дезинфекция на повърхности също трябва да бъде течен и с поне 70 на сто спиртно съдържание.

„Към момента за заведенията, където се сервират храни и напитки, има създаден специален алгоритъм за спазване на противоепидемичните мерки и дезинфекцията. Той е описан в указанията на Българската агенция по безопасност на храните, изготвени съвместно с Министерството на здравеопазването. Според тях, използваните в обектите биоциди (дезинфектанти) трябва да бъдат разрешени от министъра на здравеопазването, да бъдат задължително етикетирани от производителя, като на етикета следва да бъдат посочени данните за тяхното предназначение, изискванията относно начина на използване, дозирането и условията за безопасно съхранение, както и номерът на издаденото разрешение.

Съгласно същите тези правила и в зависимост от обектите и повърхностите, които ще бъдат третирани, дезинфектантите трябва да бъдат разрешени за Продуктов тип 2 „Дезинфектанти и алгициди, които не са предназначени за пряка употреба върху хора или животни“ и за Продуктов тип 4 „Област на употреба, свързана с храни и фуражи“, допълни д-р Кунчев.

Има продукти, които отговарят едновременно и на двете категории действие. Именно те са подходящи за дезинфекция на повърхности като маси, столове, дръжки на врати, барове, плотове и повърхности в помещения/кухни за приготовление на храни и други подобни.

Главният държавен здравен инспектор съветва ресторантьорите да не търсят изрично  името COVID-19 на етикета. Достатъчно е върху него да е изписано, че продуктът има вирусоцидно или частично вирусоцидно действие, както и номерът на разрешителното му от Министерството на здравеопазването.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

3 коментара по “Обсъждат мерки за по-добра дезинфекция на заведенията по време на пандемия”

 1. Стоян

  окт. 18. 2020

  Безспорно показаха бранша че са готови за работа в пандемия. Адмирации

 2. Калоян

  окт. 18. 2020

  Страхотна новина браншът се справи отлично с подготовката за работа в пандемия

 3. Emil

  окт. 18. 2020

  Точно така! Напълно адекватна реакция на бранша! Спазват стриктно мерките, но и си пазят работата.

Добавете коментар