Извънредно: Ето какво съобщи Деница Сачева за втората пенсия

Извънредно: Ето какво съобщи Деница Сачева за втората пенсия
Гласувайте за статията

Деница Сачева направи извънредно съобщение, отнасящо се за втората пенсия

Деница Сачева направи извънредно съобщение за втората пенсия

Деница Сачева направи извънредно съобщение за втората пенсия

Днес Деница Сачева направи поредното важно съобщение, свързано с втората пенсия. Тя даде изявление във връзка с пенсиите и поясни какви ще са възможностите за преместване на партидите за втора пенсия от частните фондове в НОИ.

Социалният министър обясни как точно ще се случи уреждането на правата на осигурените лица, които са пропуснали 5-годишния срок да си прехвърлят средствата от универсалния фонд във Фонд „Пенсии“.

Сачева заяви, че всички, които са пропуснали да упражнят правото си и срокът за това вече е изтекъл, могат да променят своето решение.

Тя допълни, че се отваря шестмесечен прозорец за онези, които трябва да направят индивидуален избор.

„Не насърчаваме всеки да го направи. А всеки да си направи сметка и да прецени, кое е по-изгодно за него“, заяви Сачева. Тя допълни, че за коефициента на редукция ще вземе под внимание периода, в който ще бъде прекратена дотацията от 12% от държавата и периода, в който хората не са се осигурявали в универсален пенсионен фон.

Според социалния министър към момента този процент на редукция е бил несправедлив.

Сачева заяви, че предварителните изчисления показват, че той би могъл да падне под 10%, но все още не е ясно с колко точно и това ще стане ясно при приемането на текста.

Една от идеите е изборът да се прави стъпаловидно, като в началото ще е 1 година,  а до 2037 година периодът ще стане 5 години.

Според Сачева, в момента пет години преди пенсия е прекалено кратък срок, за да може бъдещият пенсионер да направи точен и информиран избор, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар