Хелуин – повече за празника, традицията и идеята

Хелуин – повече за празника, традицията и идеята
Гласувайте за статията

В САЩ и Канада този празник е добре познат и се отбелязва всяка година на 31 октомври. Обичаите, свързани с Хелоуин, обаче се спазват на много места по света. В някои страни се честват празници, които макар с различни имена, се отнасят за едно и също — връзката с духовния свят, в който са духовете на умрелите, феите, вещиците и дори Дяволът и демоните.

Хелоуин се смята за американски празник. Но той става все по–известен на много места по света. Има и други празници, на които, подобно на Хелоуин, се отбелязва съществуването и действието на духовните създания. Ето някои примери от различни части на света: 1) Северна Америка Денят на мъртвите 2) Южна Америка Каусасканчис 3)Европа Денят на мъртвите и разновидности на Хелоуин 4)Африка Празникът Егунгун 5)Азия Празникът Бон.

 Древните келти се опитвали да умилостивят злите духове със сладкиши. След време Църквата подканяла празнуващите да обикалят по домовете в нощта на Вси светии и да искат храна в замяна на молитва за умрелите. Накрая този обичай се превърнал в традицията на Хелоуин „лакомство или номер“. КОСТЮМИ: Келтите носели страшни маски, за да могат злите духовни създания да ги помислят за духове и да ги оставят на мира. Църквата постепенно обединила езическите обичаи с обичаите на Вси светии. След време празнуващите ходели по къщите, маскирани като светци, ангели и дяволи.

Издълбана ряпа с поставена в нея свещ била използвана да държи надалеч злите духове.

Според някои свещта представяла затворена в чистилището душа. По–късно започнали да се използват по–често издълбани тикви.

Източник сп. www.jw.org

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар