Каква е доходността от фондовете за втора пенсия?

Каква е доходността от фондовете за втора пенсия?
Гласувайте за статията

Някои от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

 

Някои от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

Някои от фондовете за втора пенсия са с отрицателна доходност

Доходността от фондовете за доброволно осигуряване е въпрос, който вълнува всички бъдещи пенсионери с втора пенсия.

За периода от септември 2018 г. до септември 2020 г. е отчетена положителна доходност в 7 от 9 пенсионни фонда, в които държим парите си за втора пенсия. Това отчитат данните на Комисията за финансов надзор.

Доходността на тези фондове варира от 0,11% до 3%. Това е категоричен признак, че те са се справили с кризата на капиталовите пазари, която предизвика пандемията от коронавирус.

При останали двата фонда доходността е отрицателна и е съответно 0,09 и 0,56%.

С най-висока доходност е универсалният пенсионен фонд „Топлина“ – 3,06% на годишна. УПФ „Съгласие“ и УПФ „ЦКБ-Сила“ се нареждат на второ и трето място съответно с 2,24% и 2,19%.
С положителна доходност са и останалите универсални фондове – УПФ „ДСК-Родина“ (1,34%, „УПФ – Бъдеще“ (0,9%), „Eн Ен УПФ“ (0,16%) и УПФ „Доверие“ (0,11%).

С отрицателна доходност са приключи периода други два пенсионни фонда – „ЗУПФ Алианц България“ (-0,09%) и УПФ „ПОИ“ (-0,56%.)
Към средата на тази година партиди за втора пенсия имат над 3,8 млн.осигурени.
Подобна е ситуацията и при фондовете за трета пенсия. Доброволните фондове, в които гражданите внасят средства за трета пенсия, са с положителна доходност, която е отчетена при 7 от дружествата. Само две са с отрицателна доходност.

Над 642 000 българи се осигуряват в тях. Доходността е важен показател. Тя е в пряка зависимост не само от вида активи, в които са инвестирани акумулираните средства, но и от тенденциите на съответните пазари, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар