Избор на формулата за пенсиониране: Докога ще е възможно?

Избор на формулата за пенсиониране: Докога ще е възможно?
Гласувайте за статията

Всеки пенсионер ще има право да избере формулата, по която да се пенсионира

Право на избор за пенсионерите

Право на избор за пенсионерите

Пенсионерите вече ще имат възможността да избират сами формулата, по която да се пенсионират. Това ще е възможно до края на 2021 г. и става ясно от записано в законопроекта за бюджет на държавното обществено осигуряване за 2021 г. Документът вече е качен на сайта на Народното събрание.

Срокът за този избор досега беше до 1 януари 2023 година.

Според старата формула за определяне на коефициента се избират т. нар. “три златни години”. Това е период, в който лицето е получавало най-голямо брутното трудово възнаграждение или доход, върху които са внесени осигурителни вноски.

Тези три години се определят от последните 15 години осигурителен стаж, който е реализиран преди 1 януари 1997 г. и съответно е за периода 1997-1999 г.

Основен мотив за намаляване на срока за избор са предвидените промени за втората пенсия от частен фонд.

До 1 юли 2020 г. 32 410 бъдещи пенсионери са направили избор пенсията им да се изчислява по старата методика, защото това се е оказало по-добър вариант за тях.

Избралите новата методика са със средна пенсия, която е по-висока с 27,4% спрямо тези, предпочели старата. За първите средната пенсия е от 520 лева, докато при вторите тя е била 408 лева, показват данните на НОИ.

Очевидна е разликата в пенсиите при двата варианта на хората, които се пенсионират при условията на първа, втора и трета категория труд. Средната пенсия по новия метод е с 43% по-висока от тази по стария метод, според данни на НОИ, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар