Ясно е, че витамин D играе важна роля при почти всички процеси в човешкия организъм. Когато съдържанието му в един милилитър кръв падне под 12 нанограма, се говори за тежка липса. А тя води до проблеми с костите: кърмачетата или малките деца могат да развият рахит, а при възрастните може да се стигне до остеомалация.

Витамин D се споменава все по-често не само в псевдо-научната литература, а и в научните публикации. Освен за приноса му за здравината на костите, напоследък се говори все повече и за положителния му ефект при някои кардиоваскуларни заболявания, диабет тип 2 и различни видове рак. Нивото на витамин D в организма се определя основно от слънчевата светлина. Ако до кожата достигат достатъчно ултравиолетови лъчи, тялото е в състояние самò да произвежда витамин D. Храната набавя само около 10% до 20% от необходимите ни количества от този витамин. Има доста варианти да си похапнем ястия, богати на този витамин - жълтъците от яйцата, мазните риби (сьомга, сардини, херинга и скумрия). А също ио червено меса, черен дроб, особено от говеждо. През тази година няколко изследвания стигнаха до извода, че съществува връзка между липсата на витамин D и по-тежкото протичане на болестта COVID-19. Така например според екип учени от Сантандер, Испания, под ръководството на Хосе Ернандес, е установил, че 80% от приетите за лечение в болница пациенти с COVID-19 имали недостиг на витамин D. През юни пък беше публикуван анализ на учени от университета Хоенхайм, които са установили връзка между редица незаразни болести - като високо кръвно налягане, диабет, сърдечно-съдови заболявания и метаболитен синдром, именно с ниското съдържание на витамин D в организма. Надяваме се, скоро да премине тази пандемия и всеки да преодолее лесно този труден исторически период. Източник сп. Вести