Ще се възстанови ли турската лира?

Ще се възстанови ли турската лира?
Гласувайте за статията

Спадът на турската лира се превърна в тренд

Ще се възстанови ли турската лира?

Ще се възстанови ли турската лира?

От десетилетие турската лира бележи резки спадове.  Основната причина за този тренд е управлението на президента на Турция Ердоган и по-специално на неговото разбиране, че икономиката трябва да се поддържа от една постоянно понижаваща се валута. Според Ердоган именно това прави експортния сектор по-атрактивен.

Турският държавен глава е категоричен, че този тренд стимулира растежа на икономиката и осигурява работа на младото население.

2008 година се оказа изключително успешна за Турция, която се оказа на върха на петрола и на индустриални метали.

Но страната не успява да овладее спада на валутата си и това донякъде е съзнателно, въпреки благоприятните външни фактори, заяви Ивайло Пенев от „ЕЛАНА Фонд мениджмънт“ в предаването Money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

Той допълни, че желанието на Ердоган да държи лирата евтина, не е публична тайна.

Експертът отговори и на въпроса дали е изгодно да инвестираме в турски активи. Той е категоричен, че отговорът на този въпрос не е еднозначен. Експертът добави, че турската икономика е растяща, но остава нестабилна.

Рязкото обезценяване на турската валута и последващото възстановяване е сценарий, на който станахме свидетели през 2018 година.

Според него пътят е свързан с по-рязка промяна на политиката на централната банка, по-голяма ангажираност към укротяване на инфлацията и поддържане на стабилна валута. Но главна роля ще окаже смекчаването на тона от страна на турската власт по отношение на геополитическите въпроси, пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар