Ще успее ли бизнесът да наложи мнението си за минималната заплата?

Ще успее ли бизнесът да наложи мнението си за минималната заплата?
Гласувайте за статията

Бизнесът изрази категоричната си позиция за минималната работна заплата

Бизнесът е категоричен, че минималната работна заплата

Бизнесът е категоричен, че минималната работна заплата не трябва да се увеличава

Бизнесът заяви за пореден път позицията си за минималната заплата. Днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество беше обсъдена идеята за увеличаване на минималната работна заплата от 2021 година. Представители на бизнеса единодушно отхвърлиха това предложение.

Мотивът им, че мярката е прокризисна. Те поясниха, че ръстът на минималната работна заплата оказва натиск върху всички възнаграждения и в условията на криза би имало крайно неблагоприятно отражение върху пазара на труда и заетостта. Най-вече за малките населени места и в микро- и малките предприятия. Представителите на бизнеса отново настояват за замразяване на МРЗ. Те искат замразяването да продължи до приемането на механизъм за  определяне на минималното възнаграждение.

Представителите на синдикатите – КНСБ и КТ „Подкрепа“ са на коренно различно мнение. Те подкрепиха предложението на правителството за увеличаване на минималната работна заплата на 650 лева, отхвърлиха доводите за връзка между нивото на МРЗ и нивото на безработица.

Проектът на ПМС за компенсация в размер на 24 лв./ден на заетите в неплатен отпуск в предприятия, които не функционират заради ограничителните мерки, също бе обсъден на днешното заседание.

Членовете на съвета подкрепиха идеята, но представиха куп забележки и предложения. Тя подчертаха, че компенсацията не е изгодна за много работодатели и ефективното й ползване е под въпрос, пише pariteni.bg.

Коментари чрез Facebook

коментара

loading...

Клюки.БГ препоръчва и:

Няма коментари

Добавете коментар