Експерт направи горещ коментар за втората пенсия

Експерт направи горещ коментар за втората пенсия
Гласувайте за статията

Експерт разкри дали ще е възможно тегленето на парите за втора пенсия

Важна новина за пенсионерите с пари за втора пенсия

Важна новина за пенсионерите с пари за втора пенсия

Експертът Даниела Петкова, която е член на УС на частните пенсионни фондове, разкри какви са вариантите за парите от втората пенсия.

Тя заяви, че частните пенсионни фондове държат в българските банки кеш в размер на над 1 млрд. лева и имат готовност тези пари да бъдат изплатени. Петкова добави, че това ще стане почти веднага.

В ефира на БНР тя поясни, че законът регламентира да има възможности за плащания – изцяло възстановяване на сумата от партидата, разсрочено или пожизнено плащане.

Експертът добави, че хората имат права да си получат парите при навършване на възраст, за разлика от правата при получаване на държавна пенсия, където освен възраст се изисква и стаж.

Петкова поясни, че 80% от жените имат интерес при навършване на възраст да получат парите си еднократно или разсрочено.

Около 25% от тях разполагат с до 2500 лева в партидите си. Вероятно тези жени нямат стаж и за тях не е възможно да се пенсионират веднага.

Даниела Петкова се опасява, че в последния момент може да има промени в закона и това да попречи на хората да получат парите си.

„Прави се, за да се прехвърлят парите в НОИ… Искаме ускорен достъп до парите на хората в универсалните фондове, антикризисна мярка е. Единственото което се иска държавата, политиците, синдикатите да разрешат да си ги получат“, добави експертът.

Петкова допълни, цитирана от БЛИЦ, че до този момент най-високата изчислена пенсия възлиза на 173 лева.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар