Промяна в икономическите мерки от 1 януари

Промяна в икономическите мерки от 1 януари
Гласувайте за статията

Новата заповед определя и важна промяна в мерките

 Деница Сачева издаде нова заповед

Деница Сачева издаде нова заповед

От 1 януари влиза в сила новата заповед на Деница Сачева, която е издадена  във връзка с временно ограничените дейности заради пандемията. Актуализацията е във връзка със заповедта на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов за удължаване на срока на въведените противоепидемични мерки до 31 януари.

Във връзка с това компенсации ще могат да получат работещите в барове, механи, винарни, бирарии, кафенета, езикови и образователни центрове, други обучителни центрове и школи, професионални колежи, както и наетите в туристически фирми.

До края на месец януари компенсации ще получат и работещите във всички търговски обекти, центрове тип МОЛ с изключение на магазини за хранителни стоки, дрогериите, оптиките и зоомагазините, чиято дейност не е преустановена.

Служителите в игрални зали и казина, както и във фризьорски и козметични салони, включително тип МОЛ, също ще бъдат компенсирани.

Работещите в кина, дискотеки, пиано и нощни барове, нощни клубове и други нощни заведения за развлечения на закрито, също ще могат да кандидатстват за тази помощ.

Певци, режисьори, продуцентите, сценографи, дизайнери на костюми и осветление, технически специалисти, както и в сектори, свързани с всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер и работещите в солариуми, сауни, салони за отслабване и масаж също имат право на тази помощ.

За нея може да кандидатства и персоналът на частните детски градини и ясли, както и на музеите.

Те ще могат да получат компенсации до 3 януари 2021 г., след което ще възобновят дейността си. За всеки ден неплатен отпуск работещите във временно спрените бизнеси може да получи 24 лв. до края на 2020 г.

От 1 януари 2021 г. влиза в сила и предложение на Министерството на труда и социалната политика, според което компенсациите ще са в размер на 75% от осигурителния доход на наетите за октомври 2020 г., пише БЛИЦ.

Коментари чрез Facebook

коментара

Няма коментари

Добавете коментар